Summit spectaculos în Republica Moldova. Zelenski, prezent. „Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa”

de: Ana Anițoiu
01 06. 2023

Un summit spectaculos, prin faptul că nu are precedent, are loc joi în Republica Moldova. NATO apără cerul țării pe durata evenimentului la care participă și președintele României, Klaus Iohannis, printre cei aproape 50 de lideri europeni care și-au anunțat prezența, pentru a-și demonstra susținerea față de această țară.

Zelenski, declarații la summit

Update. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski participă la summitul din Republica Moldova. El a declarat că nu a fost simplu să facă această vizită.

„Mă bucur să fiu aici, nu a fost simplu să vin în Republica Moldova, dar cum am mai zis, toți ucrainenii transmit mesajul că suntem alături de Moldova. Suntem bucuroși să mergem pe acest drum împreună. Mulțumim poporului moldovean pentru că ne-a găzduit refugiații, nu o să uităm niciodată acest lucru. Am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, sunt câteva proiecte prioritare.

Cred că este foarte important viitorul nostru în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea. Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa. Noua noastră inițiativă este o coaliție Patriot, ca să avem un sprijin puternic pe câmpul de luptă. Mulțumesc foarte mult Moldovei. (…)

Apropo de formula de pace, suntem în perioada când ne pregătim pentru un summit care a întâmpinat probleme, de aceea nu am stabilit încă o dată. (…) Cred că Jens Stoltenberg ne susține, mi-a spus asta când am avut întâlniri bilaterale, dar avem nevoie de întreaga alianță să fie alături de noi”, a spus Volodimir Zelenski înaintea Summitului CPE.

Știrea inițială:

Summit în Republica Moldova

Programul summitului fără precedent în Republica Moldova, cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene, creată la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor, și grupuri de lucru, ce vor avea loc în paralel și în cadrul cărora se vor dezbate teme referitoare la securitate, energie și conectivitate.

Summitul are loc cu participarea celor 27 de state membre ale blocului comunitar şi a altor 20 de ţări europene la un castel din inima ţinutului viticol moldovenesc, Castelul Mimi din raionul Anenii Noi.

La eveniment şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European. Accentul va fi pus pe o demonstraţie simbolică de unitate, în contextul în care guvernul de la Chişinău a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze această ţară, majoritar românofonă, folosindu-se de influenţa sa asupra mişcării separatiste din Transnistria, majoritar rusofonă.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

Obiectivele Chișinăului în cadrul summitului

În cadrul acestui summit, Chișinăul intenţionează să își prezinte reformele şi să îi convingă pe liderii europeni să deschidă cât mai curând posibil negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

„Pentru noi, prezenţa a 50 de lideri în Republica Moldova este o piatră de hotar, este cel mai mare eveniment de politică externă pe care l-a găzduit vreodată Moldova.

Este modul nostru de a ne ancora viitorul în Europa şi în UE. Este modul nostru de a accelera procesul de aderare la UE”, a declarat Olga Roşca, consilierul pe probleme de politică externă al preşedintei Maia Sandu.

Consilierul a precizat că obiectivul Chișinăului este să fie luată o decizie la Consiliului European din decembrie, astfel încât negocierile de aderare să poată începe din anul 2024.

Cerul Republicii Moldova, apărat de NATO pe durata summitului

Cerul Republicii Moldova este apărat de NATO în timpul summitului. Avioanele de supraveghere ale Sistemului Alianței de avertizare şi control aerian (AWACS) supraveghează cerul deasupra locului de desfăşurare a summitului până vineri

„NATO AWACS pot detecta avioane, rachete şi drone la sute de kilometri distanţă, ceea ce le face o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

De când liderul rus Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina, pe 24 februarie 2022, și până în prezent, au fost găsite de mai multe ori resturi de rachete pe teritoriul Republicii Moldova.