Suferinzii de Parkinson primesc o nouă șansă: medicamentul banal care i-ar putea ajuta să se însănătoșească

de: Iulia Kelt
17 01. 2023

Dacă aceste studii vor fi finalizate cu succes, boala Parkinson ar putea avea un tratament care să funcționeze.

Despre un ingredient din siropul pentru tuse, numit ambroxol, se crede că ar putea ajuta la amelioararea bolii Parkinson.

Cercetătorii de la UCL vor lansa în curând un studiu clinic pentru a evalua eficacitatea medicamentului pe 330 de persoane ce suferă de această boală.

Te-ar putea scăpa și de tuse, și de Parkinson

„Va fi pentru prima dată când un medicament aplicat în mod specific unei cauze genetice a bolii Parkinson va fi atins acest nivel de studiu și reprezintă zece ani de muncă extinsă și detaliată în laborator și o dovadă a unui studiu clinic de principiu”, a declarat profesorul Anthony Schapira.

Ambroxol este un medicament pentru tuse cunoscut sub numele de expectorant. Acționează prin subțierea acumulării de flegme cauzate de boli respiratorii, cum ar fi bronșita, ajutând pacienții să-și elibereze congestia prin tuse.

Într-un studiu din 2009 s-a constatat deja că ambroxolul a crescut nivelurile unei enzime numite glucocerebrozidază la pacienții cu o tulburare genetică rară, boala Gaucher.

Persoanele cu această afecțiune prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson, deși oamenii de știință încă nu înțeleg complet legătura dintre cele două.

Testul făcut de echipa profesorului Schapira a avut parte de rezultatele încurajatoare. Ambroxol a reușit să pătrundă în creier, ameliorând simptomele.

Este important de știut că acest medicament a fost, de asemenea, dovedit a fi sigur și tolerat de către persoanele cu boala Parkinson, în ciuda faptului că a fost administrat în doze mult mai mari decât se găsește, de obicei, în remediile pentru tuse.

Următorul studiu va avea loc în mai multe centre clinice din Marea Britanie și va implica 330 de persoane cu boala Parkinson. Lor li se va administra ambroxol, sau un control placebo, pentru o perioadă de doi ani, timp în care simptomele vor fi monitorizate pentru a vedea dacă tratamentul este capabil să încetinească progresia bolii.