Suedia modifică legea în favoarea Turciei, pentru a-i accepta intrarea în NATO. Ce se va întâmpla în țară

de: Cătălina Burghelea
02 02. 2023

Guvernul de la Stockholm propune o nouă lege care interzice activitățile în favoarea organizațiilor teroriste, deoarece cererea țării de aderare la NATO a întâmpinat obiecții din partea Turciei. Măsura este menită să ofere Suediei un nou instrument pentru a contracara orice pretenție a Ankarei că națiunea nu face suficient împotriva terorismului.

Suedia propune o nouă lege despre combaterea terorismului

Ministrul suedez al Justiţiei, Gunnar Strommer, a spus, joi, că guvernul său va promova o nouă lege pentru combaterea terorismului, după ce Turcia i-a blocat aderearea la NATO. Este bine știut faptul că Ankara a acuzat des Suedia că este un refugiu pentru militanţii apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care președintele Recep Erdogan le consideră teroriste.

Reglementarea ar urma să dea autorităţilor suedeze puteri sporite pentru arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace.

„Vorbim despre o incriminare extrem de largă”, a declarat Gunnar Strommer.

Când va intra în vigoare

Până acum, susţinătorii terorismului nu puteau fi inculpaţi în Suedia decât dacă acţiunile lor erau legate de o anumită acţiune periculoasă, a explicat ministrul Justiției. Pe viitor, însă, prevederile legale vor acoperi toate formele de participare la terorism. Guvernul de la Stockholm speră ca noua lege să intre în vigoare în luna iunie.

Suedezii s-au angajat să colaboreze mai strâns pentru combaterea terorismului, astfel încât să fie depăşite obiecţiile ridicate la Ankara împotriva aderării la NATO.

De ce îi blochează Turcia aderarea la NATO

În ianuarie, Turcia a suspendat tratativele pentru extinderea alianţei occidentale, acuzând Suedia că nu face destule eforturi, după ce un exemplar al Coranului a fost incendiat la o manifestaţie din Stockholm.

Ministrul Strommer a recunoscut că necesitatea unor legi mai severe s-a resimţit încă din 2017, când un bărbat a intrat intenţionat cu maşina printre pietonii de pe o stradă comercială, ucigând cinci oameni. Oficialul suedez a adăugat că nivelul ameninţărilor la adresa securităţii a crescut recent, iar țara sa este considerată de terorişti o ţintă legitimă după protestul antiislamic organizat de extremistul Rasmus Paludan.

Erdogan acceptă doar Finlanda

Potrivit acestuia, noua legislaţie nu va afecta dreptul la demonstraţii şi nu va interzice folosirea steagurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă nu doar de către Turcia, ci și de UE, SUA sau alte ţări, după ce a ridicat armele împotriva statului turc în 1984.

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că „poziţia noastră faţă de Finlanda este pozitivă, dar nu și faţă de Suedia”. Cele două state nordice şi-au depus oficial candidaturile la NATO în mai 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Ankara și Budapesta blochează integrarea lor în Alianța Nord-Atlantică.