SUA demască planul lui Putin. Ce încearcă să facă Rusia și Coreea de Nord

de: Cătălina Burghelea
30 03. 2023

Rusia trimite o delegație în Coreea de Nord pentru a oferi alimente în schimbul armelor, a declarat purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby. Acesta din urmă a spus că orice acord de arme între Phenian și Moscov ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Anterior, SUA au acuzat dictatura lui Kim Jong-un că furnizează muniție armatei ruse din Ucraina și grupului Wagner, dar nord-coreenii au negat afirmațiile.

SUA acuză Rusia că încearcă să cumpere mai multe arme din Coreea de Nord

Kirby a precizat, în timpul unei conferințe de presă, că Statele Unite au informații noi despre un acord: „Înțelegem, de asemenea, că Rusia încearcă să trimită o delegație în Coreea de Nord și că Rusia oferă Coreei de Nord alimente în schimbul muniției”. Potrivit oficialului american, Pentagonul monitorizează îndeaproape situația, scrie BBC.

Casa Albă are „noi informații potrivit cărora Rusia caută să procure mai multe muniții din Coreea de Nord”, a anunțat John Kirby, punctând că orice acord ruso-nord-coreean cu privire la o livrare de armament încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Numele unui traficant de arme, inclus pe „lista neagră”

Anterior, Departamentul american al Trezoreriei a inclus pe o „listă neagră” numele unui slovac, Ashot Mkrtychev, în vârstă de 56 de ani, pe care-l acuză că a acţionat ca intermediar între Moscova şi Phenian. SUA au dezvăluit că acest cetățean a organizat vânzări de armament şi a mediat acorduri prin care Coreea de Nord a trimis arme în Rusia, la sfârşitul anului 2022 şi începutul lui 2023. Kim Jong-un a primit, în schimb, bani, avioane comerciale, mărfuri şi materii prime, susțin americanii.

Citește și O femeie care a fugit din Coreea de Nord, decizie radicală. A plătit salariul pe 10 ani ca să scape de dictatura lui Kim Jong-un

Sancţionarea slovacului constă în interzicerea întreprinderilor americane să facă afaceri cu el şi blocarea activelor acestuia în Statele Unite. „Odată cu acest nou statut de paria, există și riscuri pentru cei care îi oferă sprijin, deoarece nu vom ezita să țintim astfel de actori în viitor”, a spus Kirby, jurând că va „continua să identifice, să dezvăluie și să contracareze încercările Rusiei de a dobândi echipamente din Coreea de Nord sau din orice alt stat care este pregătit să-i susțină războiul din Ucraina”.