Studiul care arată că singurătatea este la fel de periculoasă precum fumatul

de: Anca Lupescu
03 05. 2023

Un înalt oficial american din domeniul sănătății a avertizat că țara se confruntă cu o epidemie de singurătate care este la fel de periculoasă pentru sănătate ca și fumatul a 15 țigări pe zi.

Singurătatea, un fenomen extrem de periculos

Chirurgul general Vivek Murthy a declarat pentru BBC News că se numără printre milioanele de americani care au experimentat un „sentiment profund de singurătate”.

Autoritățile sanitare americane cer ca izolarea socială să fie tratată la fel de serios ca obezitatea sau abuzul de droguri.

Se crede că aproape 50% dintre americani au fost afectați.

Domnul Murthy a declarat într-un interviu că propriile sale lupte cu singurătatea au apărut în timpul și imediat după ce primul său mandat de chirurg general s-a încheiat în aprilie 2017.

„Îmi neglijasem familia și prietenii în acea perioadă, gândindu-mă că este prea greu să mă concentrez pe muncă și să mă concentrez pe familie și prieteni”, a spus el.

„Sufeream cu adevărat de consecințele acestui lucru, care au fost un sentiment profund de singurătate care m-a urmărit săptămâni întregi, care s-au prelungit în luni.”

Crește riscul de deces

Se pare că singurătatea crește riscul de deces prematur cu aproape 30% – prin afecțiuni de sănătate, inclusiv diabet, atacuri de cord, insomnie și demență.

Lipsa de conexiune socială este, de asemenea, legată de rezultate academice mai slabe și de performanțe mai slabe la locul de muncă, potrivit unui nou aviz.

Murthy a declarat că singurătatea este o „provocare profundă pentru sănătatea publică” despre care „ar trebui să vorbim” și pe care ar trebui să o abordăm.

„S-ar putea… să surprindă oamenii să afle că riscul crescut de deces prematur care este asociat cu conexiunea socială este la fel de mare ca riscurile pe care le vedem în cazul fumatului zilnic și mai mare decât riscul pe care îl vedem asociat cu obezitatea”, a spus el.

Problema a fost exacerbată de pandemia Covid, care i-a determinat pe mulți oameni să își reducă dimensiunea cercurilor sociale.

Un studiu citat în raport a constatat o scădere medie de 16% a dimensiunii rețelei sociale a participanților din iunie 2019 până în iunie 2020.