Stresul poate avea un impact surprinzător asupra memoriei tale: ce arată ultimele studii

de: Ozana Mazilu
03 01. 2023

Nu este niciodată plăcut să te simți tensionat emoțional, dar un pic de stres s-ar putea să-ți ajute memoria pe termen scurt.

O nouă cercetare a neurologilor de la Universitatea din Georgia (UGA) care a implicat mai mult de 1.200 de adulți tineri sănătoși sugerează că stresul mental este dăunător doar atunci când depășește un anumit prag. Se pare că are un efect benefic asupra memoriei de lucru a unei persoane la niveluri relativ scăzute și moderate.

În cadrul studiului, participanții au efectuat un test de memorie bazat pe recunoașterea anumitor instrumente și fețe. În tot acest timp, creierele lor erau scanate.

Când s-au uitat înapoi la activitatea creierului în timpul acestei sarcini, cercetătorii au observat că acei participanți care au raportat niveluri mai ridicate de stres la un chestionar au arătat mai puțină activitate în zona creierului lor responsabilă pentru amintirile pe termen scurt, cunoscută și sub numele de memorie de lucru.

Stresul e oarecum bun pentru memorie

Între timp, cei care au experimentat doar niveluri scăzute până la moderate de stres au arătat o activare crescută a memoriei de lucru în creier. Mai mult, această activitate a coincis cu o performanță mai bună la testul de memorie.

Rezultatele nu testează în mod direct nivelurile de stres sau dacă stresul afectează memoria de lucru, dar oferă dovezi preliminare care sugerează că există o legătură.

Ideea că stresul poate exercita un efect pozitiv și negativ asupra cogniției umane, în funcție de severitatea sa, provine din ipoteza hormesis, o teorie susținută din toxicologie. În timp ce validitatea hormesis a fost contestată în alte domenii, aceasta implică o nouă frontieră a cercetării psihologice.

În 2006, un studiu efectuat la doar 20 de adulți sănătoși a constatat că stresul psihosocial poate afecta memoria de lucru, dar numai atunci când nivelurile de stres sunt relativ ridicate. Dacă sunt mai mici, atunci nu se vede niciun efect.

Descoperirile sugerează că stresul de mediu nu este întotdeauna dăunător pentru funcționarea creierului nostru. La doze suficient de mici, unii cercetători bănuiesc că ar putea fi benefic.