Statul vine cu o modificare legislativă bună: Cum se schimbă procesul de înmatriculare auto

de: Andrei Tilimpea
02 10. 2023

Procesul de înmatriculare auto devine mai simplu. Proiectul de lege vine să îți facă viața mai ușoară.

Proiectul de lege a fost avizat pozitiv în cadrul Comisiei de Transport și Infrastructură, iar acum urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaților.

Procesul de înmatriculare auto se simplifică

Liberalul Marian Crușoveanu a declarat că scopul acestui demers legislativ este pentru debirocratizarea României. Practic, proiectul de lege prevede că înmatricularea sau radierea unui autovehicul se va putea face online.

„Prin această inițiativă, PNL continuă politicile de digitalizare și debirocratizare a României, demers legislativ care va ajuta la simplificarea și accelerarea procesului administrativ legat de autovehicule.

Astfel, platforma online ce va fi creată va veni în sprijinul tuturor celor care au autovehicule, pentru că le va ușura accesul (care va fi 7/24) la servicii publice în momentul înmatriculării sau radierii unui autovehicul.

Dacă analizăm avantajele pe care le aduce digitalizarea serviciilor publice, aș aminti că se va termina atât cu statul la cozi la diverse instituții, cât și cu cerința de dosare peste dosare fără sens”, a scris pe Facebook Marian Crușoveanu.

Cum ne ajută înmatricularea auto online

Proiectul de lege va fi dezbătut în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) şi au fost efectuate 167.847 operaţiuni de radiere.

Citește și Codul Rutier a fost modificat: Ce se întâmplă cu plăcuțele de înmatriculare

Act normativ prin OUG

Amintim că, în luna mai Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care permite furnizarea de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor în România.

Actul normativ creează cadrul legal pentru conceperea, operaţionalizarea şi gestionarea unei aplicaţii prin care cetăţenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înmatriculare, informeaz Ministerul Afacerilor Interne.

Aplicaţia va fi gestionată de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări din MAI şi va permite cetăţenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale.

Citește și Schimbare din legislația rutieră în România: Aceste mașini nu vor mai putea fi înmatriculate, dar și proceduri noi la înmatriculare