Statul, plin de bugetari cu salarii nesimțite, își bate joc de familiile sărace: sfidare pentru românii care câștigă 2.000 de lei pe lună
Elevii din România, prin vocea asociațiilor lor, scot la iveală o realitate economică dureroasă pe care multe familii trebuie să o îndure, din cauza unui stat care pare orb la sărăcie și neajunsuri. chiar dacă administrația publică colcăie de salarii uriașe și sporuri halucinante.
Este vorba despre semnalul de alarmă pe care elevii îl trag cu privire la condițiile impuse de autorități pentru a li se acorda burse.
Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), solicită modificarea proiectului de metodologie pentru acordarea burselor elevilor, care prevede că limita de venit pentru a beneficia de bursa de ajutor social este de 50% din salariul minim pe economie pe membru de familie.
Cu alte cuvinte, dacă un elev are doi părinți care ambii lucrează și câștigă salariul minim pe economie, adică aproximativ 2.000 de lei, cel mic nu poate beneficia de ajutor, fiindcă statul român, în înțelepciunea sa infinită, crede că acești bani sunt suficienți și familia respectivă nu are nevoie de acest sprijin.
Bătaie de joc pentru „săracii României”
Elevii sunt de-a dreptul revoltați și se simt nesprijiniți în efortul familiilor lor de a-i ține la școală.
“La nivelul reglementării burselor de ajutor social, ni se arată din nou faptul că Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România. Acestea sunt acordate numai elevilor ai căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
Astfel, un copil ai cărui părinți câștigă amândoi salariul minim pe economie este considerat «prea bogat» pentru a beneficia de această bursă și a fi sprijinit de către stat.
La nivelul burselor de merit, este specificat faptul că vor primi burse maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30%.
Având în vedere faptul că admiterea la liceu se realizează într-un mod ierarhic (ierarhiile fiind accentuate prin noua lege), elevii care au intrat la un liceu «mai bun» sunt pedepsiți, neavând posibilitatea să beneficieze de burse, în ciuda rezultatelor școlare. Considerăm că propunerea ar avea sens strict în cazul învățământului gimnazial, unde elevii sunt repartizați în funcție de circumscripție. Solicităm modificarea sistemului propus de acordare a burselor și tragem un semnal de alarmă cu privire la problemele acestuia!”, transmit elevii.