Spune-mi ce mașină ai, ca să-ți spun dacă ai făcut accident în România. Studiul care te face să fugi de anumiți producători

de: Alexandru Puiu
28 12. 2023

La final de an, un nou studiu atrage atenția asupra pieței auto din România, mai ales pe zona de vehicule second-hand. Analiza CarVertical insistă pe faptul că anumite branduri par mai dispuse la accidente decât altele.

Tocmai pentru a insista pe faptul că șoferii români nu sunt neapărat speciali comparativ cu cei din occident și, mai mult decât atât, vorbim de trenduri globale în privința anumitor autoturisme, aceeași analiză pune datele locale într-un context internațional. Cu această ocazie, aflăm că patru din cinci BMW-uri au fost avariate în România și nici în afara țării nu stau lucrurile semnificativ mai bine.

Citește și: Cum ajungi să conduci o mașină furată fără să știi, de ce ți se poate întâmpla. Cazul lui Marius Budăi și Dan Șlincu de la PSD, cum te protejezi

Mașinile fără accidente în trafic

Dacă vrei să-ți cumperi o mașină ce nu pare să fie predispusă la accidente, cel puțin în România, posesorii de Alfa Romeo se pare că nu au fost implicați în incidente. Pe de altă parte, nici nu vezi multe Alfa Romeo pe străzile din țara noastră. În ceea ce privește autoturismele cu cea mai mare valoare medie a daunelor înregistrate, în mod aproape previzibil, sunt și cele cu cele mai mari prețuri de achiziție, Porsche, Jaguar sau Mercedes – Benz.

La polul opus, se află gigantul bavarez. Nu mai puțin de 80,3% dintre toate BMW-urile din România care au fost verificate pe carVertical fuseseră avariate în trecut. Honda (79,3%), Hyundai (71,1%), Porsche (69,6%) și Mitsubishi (68,5%) sunt, de asemenea, deteriorate des și prin urmare cumpărătorii ar trebui să fie precauți atunci când cumpără aceste mărci de mașini.

Citește și: Care este cel mai popular tip de caroserie în România: Ce arată cele mai noi studii

BMW pare de evitat, e aproape imposibil să nu fi avut accident

„BMW este o marcă de automobile foarte căutată, dar în ciuda faptului că vorbim despre un producător de vehicule de lux, modelele mai vechi și mai accesibile ca preț sunt adesea achiziționate de șoferi tineri, fără experiență. De asemenea, conform companiilor de asigurări, șoferii BMW sunt mai predispuși să-și asume riscuri atunci când conduc. Așadar, nu este de mirare de ce se află în fruntea listei mărcilor de mașini cu cele mai frecvente daune”, explică Matas Buzelis, expert auto și șeful departamentului de comunicații al carVertical.

Motivul principal pentru care ar fi bine să eviți mașinile cu daune grave și să-ți faci un obicei din efectuarea verificărilor online înainte de eventuale achiziții second-hand este că acestea sunt susceptibile la defecțiuni ocazionale și nu știi când pot necesita reparații ample. Gradul general de siguranță poate avea de asemenea de suferit.

Ca alternativă, poți opta pentru autoturisme care au fost mai puțin avariate și ai șanse mai mici să fie implicate în incidente. Conform aceluiași studiu, mașinile Alfa Romeo din România sunt cel mai puțin avariate – doar 42,5% din toate vehiculele verificate pe carVertical au fost implicate în accidente. Renault (44,6%), Jeep (45,6%), Peugeot (46,4%) și Nissan (46,5%) au procentaje asemănătoare.

„Este absolut normal ca o mașină să fie implicată într-un accident o dată la 5 ani. Acest aspect poate fi legat și de kilometraj. Cu toate acestea, vehiculele care au mai multe înregistrări de daune grave sunt dificil de deținut sau de întreținut. În mod surprinzător, carVertical a descoperit că anul acesta, cel mai mare număr de daune înregistrate pentru o singură mașină aparține unui Volkswagen Passat. Acest vehicul a avut 32 de cazuri de daune înregistrate în raportul său”, spune Buzelis.