EXCLUSIV Situație de coșmar într-un spital mare din România. Medicii au demisionat și nu mai asigură gărzile. Ce se întâmplă cu pacienții

de: Denisa Dudescu
19 05. 2023

Din zece medici cardiologi care au efectuat gărzi în luna aprilie, în Secția Cardiologie a SJU Târgu-Jiu, au mai rămas doar doi. Medicii fie au demisionat din cauza volumului mare de muncă, fie au ieșit la pensie. Situația este critică la nivelul unității medicale, iar reprezentanții spitalului spun că cer ajutorul colegilor cardiologi de la alte unități medicale din zonă. Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al celui mai mare spital din Gorj, a declarat pentru Playtech.ro că în prezent posturile pentru a acoperi deficitul de medici cardiologi sunt blocate din cauza Ordonanței care vizează reducerea cheltuielilor.

Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, cel mai important din județ  

La Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul unității medicale ajung zilnic în jur de 150 de pacienţi dintre care 12-14 au nevoie de consult cardiologic este de 12-14 pacienţi, însă mai trebuie calculați și pacienții de pe secții care trebuie văzuți de medicii cardiologi. De asemenea, pacienții care urmează să fie operați și au complicații trebuie să aibă și acordul cardiologilor.

La unitatea medicală sunt direcționate zilnic și cazurile grave din spitalele gorjene, însă acum cel mai probabil, pacienții cu probleme cardiace vor fi trimiși să facă consultații la spitalele din Tg-Cărbunești, Rovinari sau Craiova.

Medicii cardiologi nu mai fac gărzi de duminică

Doi medici din unitatea medicală şi-au dat demisia, alți doi au ieşit la pensie, iar cinci au renunțat la gărzi. Cea care a mai rămas disponibilă pentru a efectua gărzile de la Secția Cardiologie este chiar șefia, doctorița Adela Morega.

Însă, de duminică, 21 mai nu vor mai fi medici cardiologi care să facă gărzi.

„Cinci medici cardiologi angajați în linia de gardă a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au decis să demisioneze, astfel că din data de 21 mai linia de gardă la nivelul Spitalului Județean nu va mai putea fi susținută cu medici cardiologi. Motivele invocate de aceștia sunt: numărul mare de prezentări la camera de gardă și consulturile interdisciplinare existente la nivelul unității medicale, dar și faptul că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2018”, a explicat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, pentru Playtech.ro.

Gărzile sunt plătite la nivelul salariului din 2018, adică 39 de lei/oră, mai spun medicii cardiologi, însă problema este de fapt volumul mare de muncă, aspect ce scade calitatea actului medical.

„Acest volum foarte mare de muncă face ca activitatea noastră să fie superficială, să nu putem să ne mai concentrăm pe cazurile care merită foarte mare atenţie, că până la urmă pe cardiologie viaţa omului este în joc, pe toate secţiile dar cu atât mai mult pe cardiologie. (…) Eu am 7000 de lei, un şef de tură la Dedeman are 6000 de lei.”, a declarat cardiologul gorjean Alin Feraru, într-un interviu acordat News.

Dacă face doar câte 4 gărzi pe lună, asta în afară de „gărzile obligatorii”, un medic muncește în plus, de-a lungul carierei, echivalentul a 15 ani, sunt datele prezentate într-un proiect de lege care vrea modificarea modului de calcul a vechimii în muncă și a pensiilor pentru medicii și asistenții medicali care fac gărzi.

Posturile pe cardiologie, blocate

Mihaela Țicleanu a mai transmis pentru Playtech.ro că posturile scoase la concurs pe cardiologie au fost blocate de Ordonanţa care vizează reducerea cheltuielilor.

„Luna trecută trebuie spus că au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor de ocupare a posturilor vacante din secția de cardiologie și vorbim aici despre un medic rezident, un medic primar și un medic specialist cardiologie, dar acestea au fost suspendate temporar prin intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței 34/2023”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al unității medicale.

Se caută cardiologi de la alte spitale. Raed Arafat a trimis o echipă DSU la Târgu Jiu

Conducerea spitalului caută soluții pentru a acoperi deficitul. Au fost trimise adrese și la Ministerul Sănătății, dar și la spitalele din zonă. Mai mult, o echipă a Departamentului pentru Situații de Urgență a fost trimis la Târgu Jiu pentru a găsi soluții.

„Conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a transmis adrese de sprijini cu personal de specializarea cardiologie către unitățile medicale din județul Gorj, dar și către Spitalul Clinic de Urgență Craiova. De asemenea, au fost informați: Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Consiliul Județean.

Conducerea spitalului efectuează în continuare demersuri pentru rezolvarea acestei situații purtând discuții repetate cu medicii secției cardiologie pentru ca aceștia să revină în linia de gardă. Sperăm ca această situație să fie rezolvată cât mai curând”, a mai punctat Mihaela Țicleanu. 

Directorul unității medicale, Dumitru Vienescu, a discutat cu medicii cardiologi zilele trecute însă până acum aceștia nu și-au schimbat părerea.

„Medicii au două contracte, cel de la funcția de bază și contractul pentru gărzi, cu timp parțial. Pentru acesta, gărzile se plătesc la un salariu din 2018. Aceasta este legislația aprobată în momentul de față. Eu sunt de acord cu dânșii.

Nu este posibil ca un medic care își desfășoară activitatea de dimineață să aibă un tarif orar mai mare, iar după-amiaza și noaptea să aibă un tarif mai mic, dar asta e legislația. Nu avem altă posibilitate legală de a mări aceste tarife de gardă”, a declarat Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, notează Pandurul.

Gărzile medicilor pot fi calculate pe internet

Medicii își pot calcula numărul de gărzi suplimentare pe internet. Aceștia trebuie să acceseze aplicația „Calculatorul Medicului” și să completeze câmpurile libere, acolo trebuie să introducă funcția, nivelul studiilor, dar și secția și spitalul în care lucrează. Aplicația a fost realizată de Ministerul Sănătății și Muncii. Noi am calculat situația pentru un medic rezident anul IV-V, gradația 0,  unitate UPU, ATI, ambulanță, cu studii Superioare, iar salariul net a ieșit: 5.636 de lei.

Cum își calculează medicii numărul de gărzi. Foto Captură: Calculatorul Medicului

Laborator nou fără medici

Reprezentanții spitalului anunțau, luni, că din toamnă unitatea medicală va avea un laborator de angiografie și cateterism cardiac. Reprezentanții spitalului spuneau că este un pas important în diagnosticarea pacienților și astfel aceștia nu trebuie să meargă la alte centre pentru aceste servicii.

„Va fi atins un grad de complexitate crescut al patologiilor tratate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu. Ne dorim atragerea unor noi specialiști, acesta fiind un prim pas. Vrem să oferim pacienților cu afecțiuni cardiovasculare din județ (și nu numai), accesul la metode de investigație moderne, încât aceștia să nu fie obligați să se deplaseze în alte centre situate la distanță pentru a beneficia de aceste servicii”, a transmis conducerea spitalului într-un comunicat de presă.