Sorin Grindeanu, audiat de DNA. Prima reacție a Ministerului Transporturilor
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost audiat, marți, 17 ianuarie, de către Direcția Națională Anticorupție, în calitate de martor în dosarul de corupție al directorului CFR SA. Amintim că DNA a început, luni, urmărirea penală față de Alexandru Ion Simu, directorul companiei de stat CFR SA, și Petru Cesa, director în companie, acuzați de instigare la abuz în serviciu și uzurparea funcției. Potrivit România TV, demnitarul a dat declarații o oră și 30 de minute.
Ministrul Transporturilor, audiat de către DNA
Update 17 ianuarie, ora 13.17. Ministerul Transporturilor a făcut precizări despre audierea lui Sorin Grindeanu la DNA, anunțând că ministrul își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației şi aflarea adevărului.
„Ministrul a fost întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA. Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, îşi doreşte o clarificare cât mai rapidă a situaţiei şi aflarea adevărului. Preocupările şi activităţile desfăşurate de către ministru, la minister, se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni şi dezvoltarea capacităţii administrative. Totodată, Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situaţiei”, a transmis Ministerul.
Sorin Grindeanu are calitate de martor în scandalul de corupție din CFR
Știrea inițială: Sorin Grindeanu a mers, marţi, la DNA, pentru audieri în calitate de martor, în dosarul în care directorul general interimar al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei. Șeful companiei a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție, alături de directorul general adjunct tehnic în cadrul CFR SA, Petru Ceşa.
Acuzații făcute de procurorii anticorupție
Potrivit DNA, în aprilie 2022, Petru Ceşa, la instigarea lui Ion Simu-Alexandru, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CFR SA, deși nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens. Mai mult, a emis două decizii, numindu-l Simu-Alexandru la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara.
Scopul lui Ceşa ar fi fost să-i asigure lui Ion Simu-Alexandru stabilitatea unei funcţii de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CFR SA, mai spune Direcția Anticorupție.
Ulterior, după apariţia în spaţiul public a uneia dintre cele două decizii, Petru Ceşa ar fi emis un ordin prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul muncii, motivând că „angajata nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia”, arată DNA.