Slujbă ținută de ChatGPT: ce le-a spus inteligența artificială credincioșilor

de: Ozana Mazilu
14 06. 2023

Sute de protestanți au participat la o predică, la Nürnberg, susținută de ChatGPT, care le-a spus să nu se teamă de moarte. Chatbot-ul de inteligență artificială le-a cerut credincioșilor din biserica Sf. Paul din orașul bavarez Fuerth să-L laude pe Domnul.

Chatbot-ul ChatGPT, personificat de un avatar al unui bărbat de culoare, cu barbă, pe un ecran uriaș deasupra altarului, a început să predice celor peste trei sute de oameni care se prezentaseră vineri dimineața la o slujbă experimentală a bisericii luterane, aproape în întregime generată de AI.

ChatGPT a ținut o slujbă, în biserică

„Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să stau aici și să vă predic, ca fiind prima inteligență artificială la convenția protestanților din acest an, din Germania”, a spus avatarul cu o față inexpresivă și o voce monotonă.

Slujba de 40 de minute — inclusiv predica, rugăciunile și muzica — a fost creată de ChatGPT și Jonas Simmerlein, un teolog și filosof de la Universitatea din Viena.

„Am conceput acest serviciu, pentru că aș spune că aproximativ 98% provine de la mașinărie”, a declarat cercetătorul în vârstă de 29 de ani pentru Associated Press.

Întregul serviciu a fost „condus” de patru avatare diferite pe ecran, două tinere și doi tineri, conform BusinessInsider.

Uneori, avatarul generat de inteligența artificială a stârnit râsete, ca atunci când folosea banalități și le-a spus credincioșilor cu o expresie ascuțită că, pentru a „ne păstra credința, trebuie să ne rugăm și să mergem la biserică în mod regulat”.

Unii oameni au filmat cu entuziasm evenimentul cu telefoanele lor mobile, în timp ce alții au privit mai critic și au refuzat să vorbească cu voce tare în timpul Rugăciunii Domnului.

Heiderose Schmidt, o persoană în vârstă de 54 de ani care lucrează în IT, a spus că a fost entuziasmată și curioasă când a început slujba, dar i s-a părut din ce în ce mai dezamăgitor.

„Nu exista inimă și suflet”, a spus ea. „Avatarurile nu prezentau deloc emoții, nu aveau limbajul corpului și vorbeau atât de repede și monoton, încât mi-a fost foarte greu să mă concentrez asupra a ceea ce spuneau”.