Situație devastatoare în nord-vestul Siriei. Nu mai există stocuri de alimente, iar oamenii trăiau doar din ajutoare

de: Anca Lupescu
10 02. 2023

Programul Alimentar Mondial (PAM) este în criză de stocuri în nord-vestul Siriei și a cerut deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei dinspre Turcia, după ce ambele țări au fost devastate de cutremure, a anunțat vineri organizația ONU pentru ajutor alimentar.

O agenție a ONU a rămas fără alimente pentru Siria. Populația trăia exclusiv din ajutoare

„Nord-vestul Siriei, unde 90% din populație depinde de asistența umanitară, reprezintă o mare îngrijorare. Am ajuns la oamenii de acolo, dar trebuie să ne refacem stocurile”, a declarat Corinne Fleischer, directorul regional al PAM în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa de Est.

„Suntem în criză de stocuri și avem nevoie de acces pentru a aduce noi stocuri. Punctul de trecere a frontierei este deschis acum, dar trebuie să deschidem noi puncte de trecere a frontierei.”

În prezent, există un singur punct de trecere deschis, la Bab al-Hawa, între Turcia și nord-vestul Siriei, controlat de opoziție. Acesta a fost închis pentru scurt timp după cutremurul masiv de luni și replicile de luni, dar a fost redeschis joi.

Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că 14 camioane care transportau ajutoare umanitare, inclusiv încălzitoare electrice, corturi, pături, au trecut vineri în nordul Siriei dinspre Turcia.

Șase camioane cu ajutoare ONU au reușit să treacă joi granița.

Punctele de trecere a frontierei, o altă problemă

Fleischer a subliniat că deschiderea unui al doilea punct de trecere a frontierei este esențială pentru ca ajutoarele să ajungă în nord-vestul Siriei.

„Avem nevoie de a doua deschidere din cauza întârzierii transportului la drumurile deteriorate”, a spus ea.

„Am reușit să ne descurcăm cu acest lucru în circumstanțele de dinaintea cutremurului, acum nu mai reușim. Avem nevoie ca ambele puncte de trecere să fie deschise”.

Un oficial turc a declarat vineri că Ankara discută redeschiderea unui punct de trecere a frontierei în teritoriul guvernamental sirian și analizează, de asemenea, deschiderea altuia în regiunea siriană Idlib, aflată sub controlul opoziției.