Simona Halep împlinește astăzi 32 de ani. Aniversare cu o suspendare de 4 ani și fără clasament WTA

de: Sorin Barbu
27 09. 2023

Simona Halep împlinește astăzi, 27.09.2023, 32 de ani. Sportivei din România îi va fi însă foarte greu să petreacă în condițiile în care se pregătește de procesul în care speră să-și salveze cariera, după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj.

Simona Halep împlinește 32 de ani și face planul să scape de suspendarea de patru ani

Simona Halep, cea mai de succes jucătoare din istoria tenisului românesc, împlinește astăzi 32 de ani. În mod normal în această perioadă s-ar fi aflat în China, unde sunt programate două turnee pe care numele importante din tenis nu au cum să le rateze și nu ar fi avut prea mult timp de petreceri. Anul acesta problema este alta. Jucătoarea a fost suspendată patru ani pentru dopaj de tribunalul Sport Resolutions, iar în aceste condiții este greu de crezut că se va putea bucura prea mult de faptul că este ziua ei.

Foarte probabil și în această zi va face planuri în încercarea de a-și salva cariera. Avocații ei pregătesc în liniște două acțiuni: apelul de la Tribunalul Sportiv de la Lausanne și acțiunea împotriva firmei din Canada care a furnizat un supliment nutritiv despre care specialiștii angajați de jucătoare susțin că a fost contaminat cu Roxadustat, un medicament aflat pe lista interzisă de Agenția Mondială Antidoping.

Imagine din anul 2008, după ce Simona Halep a câștigat la juniori turneul de la Roland Garros. Sursa FOTO: Profimedia

Simona Halep, sfătuită să înceapă un proces de 100 de milioane de euro

Ion Țiriac o sfătuiește să nu se oprească aici și să-i cheme în instanță și cei care au suspendat-o și care i-au amânat judecata mai bine de un an. Miza financiară a unui astfel de proces ar fi uriașă: 100 de milioane de euro.

„O dată am sfătuit-o cu ceva şi n-a luat sfatul. Nu-i posibil să ţii un om, să-i distrugi viaţa, nu cariera. Să-i distrugi viaţa, moralitatea şi toată treaba şi după un an, fleosc, îi dau 4 ani repede, că ce se întâmplă, dacă cumva…

Dacă aş fi Simona, aş da în judecată Federaţia Internaţională, i-aş da în judecată pe cei care au suspendat-o. IŢIA, ITIMA, i-aş da în judecată nu pentru 1 milion, cum spune presa azi. Când cineva îţi distruge viaţa… E vorba de 100 de milioane, nu de 1 milion”, a declarat Ion Țiriac.

În momentul în care a fost suspendată provizoriu, Simona Halep se afla pe locul 9 WTA, iar acum nu mai face parte din clasamentul profesionist. Ultimul meci l-a jucat pe 29 august 2022, la US Open.

Simonei Halep, cea mai de succes jucătoare de tenis din România

Numele Simona Halep s-a făcut puternic auzit prima oară în partea a doua a anului 2013, când a câștigat șase turnee pe toate suprafețele. În anul 2014 a jucat prima finală de Grand Slam la senioare când a fost învinsă la Roland Garros de Maria Sharapova.

A fost sezonul în care a ajuns și în ultimul act de la Turneul Campioanelor, unde a fost învinsă de Serena Williams. Ca profesionistă, jucătoarea din România a câştigat 24 turnee, inclusiv două de Grand Slam: Roland Garros 2018 şi Wimbledon 2019.

Cariera Simonei Halep

Titluri WTA de simplu: 24 – Melbourne, Toronto – 2022; Roma (Premier 5), Praga (WTA International), Dubai (Premier) – 2020, Wimbledon (Grand Slam) – 2019, Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 18 – Cluj-Napoca (2021); Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Titluri la dublu: 1 / Shenzhen – 2018, în echipă cu Irina Begu;
Finală (dublu): 1 / Montreal – în 2016, în echipă cu Monica Niculescu;
Meciuri câştigate – meciuri pierdute: 579-238;
Premii totale: 40,203,437 milioane de dolari;
Cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA: Locul 1 (64 de săptămâni).