Simona Halep a întors spatele ANAD și a fost prinsă dopată. Dezvăluirea fostului șef al agenției: ”Nu a sunat niciodată să întrebe”

de: Beatrice Dumitru
15 10. 2023

Simona Halep a fost depisttată pozitiv și suspendată patru ani. Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping a dezvăluit că sportiva și echipa ei nu au avut nicio relaţie cu ANAD în toată perioada în care a activat în circuitul WTA.

Simona Halep nu a colaborat cu ANAD

Simona Halep a așteptat aproape un an un verdict în cazul de dopaj în care este implicată și a primit patru ani de suspendare de la tribunalul independent Sport Resolutions. Campioana de la Roland Garros și Wimbledon a avut două capete de acuzare: testul pozitiv cu roxadustat şi neregului în paşaportul biologic.

Fostul șef al Agenției Naționale Anti-Doping, Cristi Balaj, nu a vorbit de multe ori despre cazul Halep, dar a dezvăluit că fostul lider mondial nu s-a sfătuit niciodată cu reprezentanții agenției care gestionează lupta anti-doping din România. Mai mult, el este convins că Simona Halep nu ar mai avea aceeaşi încredere în staff-ul ei, dacă ar putea să dea timpul înapoi.

Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis,

Altfel ar fi comunicat cu cei de la ANAD, care erau mai mult decât fericiţi să îi ofere orice fel de informaţie. Niciodată nu a sunat să întrebe. Cât timp am fost eu, niciodată. La un moment dat, cineva din staff-ul ei m-a întrebat de nişte produse naturale dacă poate să le ia şi l-am îndrumat spre doamna director.

Rapid, i-a dat informaţiile şi asta a fost. Persoana respectivă nu mai era în staff-ul ei. Nu era obligată să facă asta. Era în favoarea ei, dar nu era obligatoriu.

Simona probabil nu a colaborat mai des cu cei de la ANAD pentru că a avut persoane în staff-ul ei care au avut legături cu alte Agenţii anti-doping sau specialişti din lumea anti-dopingului şi sunt convins că studiau lipsa substanţelor interzise”, a declarat Cristi Balaj, pentru Fanatik.

”Pașaportul biologic nu minte”

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Anti-Doping  a sfătuit-o pe Simona Halep să nu mai conteste pașaportul biologic pentru că șansele de eroare în acest caz sunt foarte mici. Paşaportul biologic al sportivului (ABP) monitorizează anumite “variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

Cristi Bala a explicat de ce Simonei Halep îi va fi aproape imposibil să demoneteze neregulile descoperite în pașaportul său biologic.

„Este imposibil să fie falsificat. Este ca şi o amprentă. Pentru a stabili parametrii sau graficul paşaportului biologic în raport cu proprietăţile şi parametrii pe care îi are fiecare persoană în parte, trebuie să faci minimum zece testări.

Citește și: Dezvăluiri neașteptate ale unui fost colaborator al Simonei Halep: ”S-a schingiuit fizic ca să ajungă unde și-a dorit”

Când s-a stabilit profilul sportivului, adică acei parametrii, se dă cu ciocanul şi s-a spus că ăsta este profilul… Când s-a stabilit profilul sportivului, s-a stabilit o limită peste care WADA nu acceptă să se treacă. Vin şi spun că dacă s-au depăşit acel parametrii, nu se poate decât dacă s-a intervenit din exterior asupra organismului.

Că s-au luat anumite substanţe interzise care au fost eliminate din organism cu o săptămână înainte sau trei zile înainte sau când s-a făcut o metodă interzisă care nu a fost descoperită şi se vede doar urma unui ac în mână, pe cei de la WADA nu îi mai interesează”, a adăugat Cristi Balaj.

Avetisment pentru Simona Halep

Cristi Balaj a avertizat-o pe Simona Halep și a subliniat că WADA nu acceptă pași greșiți, mai ales în cazul sportivilor din discipline individuale, cu premii mari, așa cum este tenisul.

”Din păcate, WADA, nu acordă clemenţă pentru sportivii care au fost educaţi din punct de vedere anti-doping.

Citește și: Simona Halep, sfătuită să ia exemplu de la David Popovici. „Suna și la ora două dimineața”. Ce spune fostul șef ANAD despre „pașaportul biologic”

Mai ales, sportivii din discipline individuale cu premii mari, la tenis vorbim de cel puţin 20 de testări într-un an uneori, aceştia au legătură constant cu tot ce înseamnă anti-doping şi WADA nu acceptă paşi greşiţi la sportivii la final de carieră, consideraţi că au fost pregătiţi în repetate rânduri”, a mai afirmat Cristi Balaj, pentru sursa citată.

Simona Halep a primit două suspendări de câte patru ani, care au fost contopite, dar se pregătește să depună apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în speranța că va scăpa de pedeapsă sau va primi una mai mică.