Și-au cumpărat o casă cu doar 5 lei și încă una de lux la prețul unei garsoniere din București, în Sicilia. Cum arată proprietățile. Foto

de: Ana Anițoiu
22 09. 2023

Un cuplu a cumpărat o casă cu doar 5 lei și încă una de lux, la prețul unei garsoniere modeste din București, într-un oraș din Sicilia, Italia. Cei doi îndrăgostiți americani au spus că nu și-au imaginat niciodată cât de mult le-ar putea schimba viața aceste achiziții.

„Prea frumos ca să fie adevărat”

În 2021, americanul Jeffrey Pfefferle a cumpărat două case abandonate în orașul sicilian Mussomeli. Una dintre ele a costat un euro – puțin peste un dolar. Cealaltă era o proprietate „premium” – o casă gata de a fi ocupată, care avea nevoie doar de mici reparații.

Pfefferle, un pensionar în vârstă de 50 de ani stabilit în sudul Californiei, și partenerul său britanic Leon McNaught nu și-au imaginat niciodată cât de mult le-ar putea schimba viața aceste achiziții.

„Ne-a dat ocazia să ne analizăm mai atent viața și am descoperit că lucrurile pe care le prețuim în viață abundă în Mussomeli. Este un loc care oferă o calitate a vieții care prețuiește predominant oamenii mai presus de bani. Un loc care îmbrățișează un ritm mai lent, acordând mai multă prioritate lucrurilor importante.

Suntem înconjurați de o comunitate care ne-a arătat extrem de multă grijă și bunătate. Este un loc care ne-a învățat că timpul este bunul nostru cel mai de preț și că timpul este făcut pentru a trăi, și pentru a-l trăi din plin alături de cei pe care îi iubim și la care ținem.”, a mai spus Pfefferle.

Casa la preț de garsonieră modestă în București

În 2019, când pensionarul și partenerul lui au citit un articol despre proprietățile de vânzare de ocazie ale lui Mussomeli, au crezut inițial că este prea frumos pentru a fi adevărat și că ar putea fi chiar o înșelătorie. În ciuda îngrijorărilor, au decis să arunce o privire. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus i-a forțat să aștepte.

„Apoi, în iulie 2021 am plecat. Ne-am spus unul altuia că, în cel mai rău caz, vom face o vacanță dacă se va dovedi a fi doar un zvon”, a spus Pfefferle, conform CNN.

Odată ajunși în Mussomeli, cei doi au fost suficient de norocoși pentru a beneficia de un tur privat al proprietăților disponibile, deoarece alți potențiali cumpărători străini și-au anulat vizita din cauza pandemiei. În cele din urmă, au decis să cumpere o casă la cheie, care necesita o renovare minimă, pentru mai puțin de 30.000 de euro (32.000 de dolari). Și încă una, la un euro, adică aproape cinci lei.

Cum arată casa premium

În calitate de fost manager de divertisment pensionat, în vârstă de 50 de ani, Pfefferle susține că „nu poate cumpăra timp și vrea să-și trăiască visul acum”.

Casa „premium” are o suprafață de 1.100 de metri pătrați, este veche de secole și este repartizată pe patru etaje. În trecut, familiile locuiau cu măgarii lor la parter și își puneau bucătării, băi și camere de depozitare la etajele superioare. Are două intrări, în față și în spate, pe străzi diferite.

Cuplul a cumpărat-o complet mobilată: mobilier antic, candelabre de sticlă, farfurii și pături au fost lăsate de foștii proprietari. Podelele sunt îmbrăcate în piatră de travertin și plăci de majolică decorate. Le rămâne doar să refacă două dormitoare în trei mai mici și să reamenajeze bucătăria.

Cum arată casa de 5 lei

Plimbându-se pe aleile sinuoase pietruite și pe treptele de piatră în urcuș din Mussomeli, cei doi americani au trecut pe lângă casa de 5 lei, aproape de cea pe care o cumpăraseră deja. Era dotată cu un garaj – o descoperire rară în centrul vechi al orașului. Așa că au cumpărat-o și pe aceea.

Casa de 5 lei este mai mică decât cea premium, dar tot pe patru etaje. Cei doi au cumpărat-o fără să pună piciorul înăuntru. „Arhitectul nostru spune că este o reparație ușoară, o pânză albă. Instalațiile electrice sunt în regulă, instalațiile sanitare făcute. După ce va fi complet renovată, va fi locuibilă.”, au spus noii proprietari.

Cuplul a fost ultima dată în Mussomeli în februarie pentru a verifica lucrările. Deși costurile de renovare sunt decente, supervizarea tuturor lucrurilor de la mii de kilometri distanță, în SUA, poate fi o provocare.

„Am angajat un arhitect și un antreprenor, dar este dificil să discutăm pe WhatsApp, iar diferența de fus orar dintre Sicilia și sudul Californiei complică și mai mult lucrurile.”, a spus Pfefferle.

Cu toate acestea, distanța, timpul și barierele lingvistice nu sunt un obstacol pentru echipă. Când lipseau gresie de pe o podea și nu exista o potrivire evidentă, echipa locală a depus eforturi uriașe pentru a găsi înlocuitori potriviți – și în cele din urmă a reușit. Stilul de lucru italian i-a surprins plăcut pe cei doi soți și i-a făcut să aprecieze și mai mult atmosfera relaxată a Siciliei.

„Totul este mai lent în comparație cu calendarul din Statele Unite ale Americii. Nu vă așteptați la o reparație peste noapte, durează mai mult, dar dacă ceva chiar nu funcționează și este crucial, cum ar fi încălzirea, atunci localnicii sunt super-rapizi și extrem de disponibili”, a spus Pfefferle.

Deși și-au cumpărat casele mai degrabă datorită locuitorilor, decât din cauza locației, el recunoaște că panorama din bucătăria de la ultimul etaj al casei lor premium este „o priveliște de un milion de dolari” asupra câmpurilor și dealurilor cu pășuni de oi.

În viitor, cuplul s-ar putea muta la Mussomeli, solicitând o viză care necesită o anumită sumă de venituri pasive și nu permite munca. Deși Pfefferle analizează deja această posibilitate, partenerul său încă lucrează și au animale de companie în SUA, așa că vor aștepta o vreme înainte de a lua vreo decizie.