Serghei Lavrov amenință voalat România: „Chiar sub ochii noştri se desfăşoară”. Acuzații de complot anti-Rusia

de: Cătălina Burghelea
10 03. 2023

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că protestele din Georgia amintesc de „Euromaidanul” din Ucraina. Punându-le în oglindă cu manifestațiile antiguvernamentale din Republica Moldova, șeful diplomației de la Moscova este deranjat de reacţia diferită a americanilor, sugerând că ar face parte dintr-un plan occidental anti-Kremlin, teza propagandistică a lui Vladimir Putin. De asemenea, oficialul rus a lansat un avertisment pentru anumite țări europene.

Serghei Lavrov acuză un complot american anti-Rusia

Poziția diferită a SUA faţă de evenimentele din Georgia şi Moldova este hilară, a spus Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea Pervîi Kanal.

„În Georgia, opoziţia nu că poate, dar trebuie să facă ceea ce vrea. Iar în Moldova, protestele faţă de actuala guvernare sunt condamnate. Pentru că opoziţia din Georgia reflectă interesele Vestului, iar opoziţia din Moldova, alte interese, iar cele vestice sunt reflectate de către guvernare şi preşedinte. Chiar sub ochii noştri se desfăşoară două situaţii asemănătoare, cu proteste, însă atitudinea faţă de acestea sunt principial diferite.

Ştiţi, poziţia Occidentului, acelaşi Departament de Stat care, pe un ton patetic, spune că acest tip de atitudine faţă de societatea civilă este inacceptabil, ne face să zâmbim. Acestea sunt chiar regulile despre care vorbeşte Occidentul. Noi vorbim despre dreptul internaţional, ei, de ordinea mondială”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Țările din jurul Rusiei” se expun la pericole

Lavrov a transmis inclusiv o ameninţare voalată la adresa „ţărilor din jurul Rusiei”, care „ar trebui să tragă concluzii cu privire la pericolele” la care se expun dacă intră în „zona de responsabilitate” a Washingtonului. Potrivit lui, comentând „operaţiunea specială” a Kremlinului, Occidentul a recunoscut că hegemonia sa în afacerile mondiale este pusă sub semnul întrebării.

„Atunci când SUA şi aliaţii săi din NATO comentează evenimentele din Ucraina, operaţiunea noastră militară specială, ei cer o înfrângere strategică a Rusiei pe câmpul de luptă, recunoscând în mod direct că vorbim despre un conflict existenţial, de al cărui rezultat depind perspectivele hegemoniei occidentale conduse de SUA şi perspectivele sale de dominaţie în afacerile mondiale”, a explicat Serghei Lavrov, reluând retorica lui Putin enunţat în discursul din 21 februarie, când a justificat războiul din Ucraina ca fiind unul de care depinde însăşi existenţa Rusiei ca stat, care ar fi ameninţată de SUA şi NATO.

Evenimentele din Georgia sunt orchestrate din străinătate, spune ministrul rus de Externe

În opinia oficialului rus, evenimentele din Georgia amintesc foarte mult de protestele Euromaidan de la Kiev (2013-2014), o mişcare pro-democraţie ce a dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui pro-rus de atunci al Ucrainei. Acest fapt a declanşat o reacţie furibundă a Moscovei, culminând cu anexarea ilegală a Crimeei şi provocarea conflictului separatist din estul ţării. Mai mult, Lavrov este sigur că manifestațiile din Tbilisi sunt „orchestrate” din exterior.

„Evenimentele din Georgia sunt orchestrate din exterior, bineînţeles. Ele au aceeaşi natură, aceeaşi dorinţă de a crea o situaţie iritantă la graniţele Rusiei. O situaţie de natură să irite într-o ţară în care actualul guvern, la fel ca şi guvernul (fostului preşedinte ucrainean Viktor) Ianukovici, în 2013, se gândeşte, în primul rând, la interesele economice ale ţării şi refuză să se alăture sancţiunilor anti-ruseşti, şi asta nu pentru că sunt politicieni pro-ruşi, ci pentru că există relaţii economice şi comerciale cu Rusia – livrările de gaz contra livrări de vin, coniac”, a relatat el.