Semnul de circulație pe care puțini șoferi îl cunosc: se lasă cu amenzi și nici nu-ți dai seama

de: Andrei Tilimpea
17 03. 2023

Acest nou semn de circulație a dus la sancționarea multor șoferi. Ce trebuie să faci când îl întâlnești pentru a nu primi amendă.

Mulți șoferi care au întâlnit acest indicator s-au ales cu amendă. Acest semn de circulație a fost introdus în Germania și a generat foarte multă confuzie. Acesta este alcătuit din figurile mașină, bicicletă și motocicletă.

Semnul indică, de fapt, interzicerea depășirii, adică bicicletele și mopedurile nu pot fi depășite.

Semnul a intrat în vigoare în 2020, când Legea privind Circulația Rutieră a fost modificată. Aceasta prevede creșterea siguranței în trafic și are obiectivul de a motiva șoferii să folosească mai mult bicicletele în trafic, pentru a fluidiza circulația.

În Codul Rutier sunt reglementate mai multe tipuri de indicatoare și marcaje rutiere, precum:

  • de avertizare;
  • de interzicere sau retricție;
  • de prioritate;
  • de obligare;
  • de informare;
  • de orientare;
  • de informare turistică;
  • panouri adiționale;
  • indocatoare instalate la trecerea cu calea ferată;
  • indicatoare kilometrice;
  • indicatoare rutiere temporare.

Primești amendă dacă nu ai asta în mașină

Legislația rutieră din România prevede că toți șoferii trebuie să aibă obligatoriu în mașină un kit de siguranță auto. Acesta conține o trusă medicală, două triunghiuri reflectroizante și un stringător pentru incendii, toate acestea omologate.

Dacă șoferii nu le au în autovehicul, riscă o amendă considerabilă. De asemenea, este recomandat să avem în mașină o vestă reflectorizantă pentru a fi vizibili pe timp de noapte, atunci când este necesar, însă nu este obligatoriu.

„Recomandăm deținerea unei veste reflectorizante în dotarea autovehiculului alături de cele două triunghiuri pentru a spori vizibilitatea atunci când este necesară intervenția la autovehicul, în special pe timp de noapte”, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Cât este punctul de amendă

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.