Semnul de circulație care bulversează șoferii. Ce este noul indicator, ce reprezintă

de: Andrei Tilimpea
03 04. 2023

Există o serie de indicatoare rutiere pe care nu toți șoferii din România le cunosc.

Dar asta nu te va scuti de sancțiuni. Codul rutier prevede multiple semne de circulație, mai exact indicatoare și marcaje rutiere, unele de avertizare, interzicere, restricție, prioritate, obligare, altele de informare, orientare sau alte panouri adiționale.

Există un indicator rutier mai puțin cunoscut de șoferii din România, fiind vorba, de fapt, de un semn de avertizare. Acest semn de circulație se montează în locurile unde există o denivelare sau o zonă joasă pe drum.

Acest indicator poate fi amplasat împreună cu panouri adiționale, care arată începutul zonei de acțiune a indicatorului, confirmarea zonei de acțiune, dar și sfârșitul acesteia, ori săgeți având aceeași semnificație.

Cum arată indicatoarele

Un semn de circulație, introdus relativ recent în Codul Rutier, le-a creat probleme multor șoferi cu experiență. Oamenii au fost surprinși când au aflat ce reprezintă. Codul Rutier a fost modificat de mai multe ori în ultimii ani. Pe lângă schimbarea unor reguli de circulație sau majorarea amenzilor, au apărut și noi semne de circulație.

Mulți dintre șoferii cu vechime nu știu ce înseamnă unele dintre ele.

Unul dintre semnele de circulație care i-a pus în dificultate pe mulți șoferi este cel care are semnul „@” pe un fond de culoare albastră. Nu indică însă restricții sau reguli de circulație, ci faptul că în apropiere se află un spațiu public cu acces la internet.

 

Nu uitați că există cinci clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 de lei;
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 de lei;
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei;
  • Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei;
  • Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei;

Vă reamintim că punctul de amendă este în continuare plafonat (145 de lei), nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie.