Șefa secției de Oncologie de la Spitalul Județean Suceava, arestată pentru 30 de zile. Reacția dură a ministrului Rafila

de: Cătălina Burghelea
21 01. 2023

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava (DGA) au descins la Secţia de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava. Aceștia au venit însoțiți de jandarmi la SJU, joi, în jurul orei 14.30, cel mai probabil în urma unor sesizări privind posibile acte de corupţie. Controalele DGA au vizat mai multe cabinete medicale şi Ambulatoriul de Oncologie. Totodată, a fost verificat autoturismul șefei secției de Oncologie, oamenii legii căutând bani.

Percheziții la Secţia de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Suceava

Update 21 ianuarie, ora 11.00. Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pentru luare de mită. Decizia aparține magistraților de la Tribunalul Suceava, dar nu este definitivă. Medicul Anca Ababneh Dumitrovici este acuzat că ar fi primit mită de peste 60 de ori de la pacienți și aparținătorii acestora, sumele fiind cuprinse între 50 de lei și 50 de euro.

„Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, potrivit Monitorul SV.

Anca Ababneh Dumitrovici

Vineri seara, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că are „toleranţă zero” faţă de cazurile în care medicii primesc mită, referindu-se la şefa Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava.

„Condiționarea actului medical, mai ales pentru pacienții cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienții oncologici, mie mi se pare greu de înțeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a explicat Alexandru Rafila.

„Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sensul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul Sănătății.

Știrea inițială: Structurile anticorupție au descins, joi după-amiaza, la Spitalul Județean de Urgență Suceava, într-un caz de luare de mită. În urma perchezițiilor, șefa Secției de Oncologie a SJU, medicul Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reținută în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în noaptea de joi spre vineri.

Operațiunea ofiţerilor anticorupţie s-a desfăşurat sub coordonarea Parchetului de lângă Tribunalul Suceava. Potrivit presei locale, a fost organizat un flagrant pentru luare de mită. În ultimul timp au circulat informații despre pacienți care au acuzat că medicii le cer șpagă la modul grosolan.

În urmă cu trei ani, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a devenit primul din România certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupţie. Dacă pe vremea vechii conduceri se ajunsese ca mesajele antișpagă să fie afișate vizibil, iar fenomenul să fie în scădere, se pare că, în ultima perioadă, lucrurile s-au schimbat în rău, subliniază Monitorul SV.

Știre în curs de actualizare