Șefa FMI anunță vești bune la Davos: „Perspectivele economice mondiale nu sunt atât de proaste ”
Perspectivele economice mondiale nu sunt atât de proaste precum se temea acum câteva luni – „dar mai puțin proaste nu înseamnă încă bune”, potrivit directorului general al Fondului Monetar Internațional.
Vești bune de la FMI
„Trebuie să fim prudenți”, a declarat Kristalina Georgieva în cadrul unui panel de închidere a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Ea a spus că inflația globală se îndreaptă în jos și că se așteaptă ca redeschiderea Chinei să stimuleze creșterea globală, FMI prognozând că economia sa va depăși creșterea globală de 2,7% în acest an, la 4,4%, după ce anul trecut a coborât sub această valoare pentru prima dată în patru decenii.
„De asemenea, ceea ce s-a schimbat în sens pozitiv este că am văzut în mod demonstrabil că puterea piețelor forței de muncă se traduce în cheltuieli ale consumatorilor și menține economia în creștere”, a spus ea.
Cu toate acestea, ea a evidențiat, de asemenea, riscurile în curs de desfășurare, inclusiv creșterea Chinei, care duce la creșterea prețurilor la petrol și gaze și războiul „oribil” din Ucraina care dăunează încrederii globale, în special în Europa.
Iar o creștere globală de 2,7% încă „nu este fabuloasă”, a adăugat ea.
Perspectivele globale sunt mai bune, dar nu fiți prea optimiști, avertizează șefa FMI la Davos
Dar Georgieva a spus că cea mai mare notă de precauție a sa a fost că piețele forței de muncă ar putea pierde o parte din actuala lor strictețe, în condițiile în care ratele dobânzilor încă nu au mușcat semnificativ.
„Trebuie să ne gândim la posibilitatea ca șomajul să crească într-un moment în care spațiul fiscal al guvernelor este foarte restrâns, nu pot face prea multe pentru a-i ajuta pe oameni. Și totuși, ar fi presați să o facă”.
Referindu-se la Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, vorbitoare în cadrul aceluiași panel, ea a spus:
„Toată puterea pentru dumneavoastră. Dacă politica fiscală funcționează împotriva scopului cu politica monetară, atunci s-ar putea să trebuiască să vă înăspriți și mai mult.”
Mesajul ei pentru mediul de afaceri și factorii de decizie politică a fost „să fie atenți să nu se situeze de cealaltă parte a spectrului, de la prea pesimist la prea optimist. Rămâneți la mijlocul realismului care pare să servească bine lumii”.
Ea a făcut apoi apel la participanții de la Davos să lupte împotriva fragmentării economice globale.