”Sediul conștiinței” din creier a fost găsit: Ce spun cercetătorii, unde se află, de fapt

de: Gabriel Peneș
06 08. 2023

Conștiința este unul dintre elementele fundamentale ce ne deosebește de animale. Dar, de multă vreme, oamenii de știință au încercat să afle unde anume se află sediul acesteia în creier. Un studiu recent aruncă o altă lumină asupra acestei probleme și indică o zonă specifică din creier de unde conștiința este controlată sau așa-numita „conștientizare conștientă”.

”Sediul conștiinței” din creier a fost găsit

O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Berkeley, California, au descoperit o activitate susținută în zona occitotemporală din cortexul vizual aflat în regiunea din spate a creierului.

În timp ce activitatea respectivă a scăzut cu 10-20% din nivelul său cu circa 300 de milisecunde după stimularea vizuală inițială, modelul activității a rămas același în timp ce stimulul era vizionat.

Acest lucru este în contradicție cu reacția altor zone din creier, unde informațiile dispar în totalitate în aproximativ jumătate de secundă, 500 de milisecunde.

„Această stabilitate a modelului sugerează o bază neurală pentru o percepție durabilă de-a lungul timpului, în ciuda schimbării nivelurilor de activitate”, a spus psihologul Leon Deouell, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, conform sciencealert.com.

Cu alte cuvinte, această regiune neurală este cea care nu doar că ne face conștienți de ceva, ci ne face să ne dăm seama că suntem conștienți, așa-numita „conștientizare conștientă”.

Ce spun cercetătorii, unde se află, de fapt

Studiul a cuprins 10 pacienți diagnosticați cu epilepsie ce aveau deja implantați electrozi în creier. Aceștia au permis o măsurare mai completă a activității cerebrale în timp, eliminând majoritatea presupunerilor, în comparație cu alte metode exterioare de scanare a creierului.

„Am adăugat o piesă din puzlle-ul problemei conștiinței – cum rămân lucrurile în minte pentru a putea acționa ulterior”, a declarat și psihologul Robert Knight, de la Universitatea din Berkeley.

Cercetătorii nu pot spune cu siguranță în ce fel descoperirile lor sunt legate de conștiință, dar au sugerat că activitatea susținută din cortexul vizual ar putea alimenta cortexul prefrontal, de unde sunt controlate gândurile și acțiunile.

Există nenumărate dezbateri științifice despre cum funcționează, de fapt, acest sistem. După o leziune a unei emisfere a creierului cauzată de un atac cerebral, unele persoane experimentează un efect unilateral: percep în mod conștient doar o jumătate dintr-o imagine sau o scenă, dar reacționează emoțional ca și când le-ar fi perceput în întregime.

„Ce anume este necesar pentru ca ceva nu doar să fie simțit de creier, ci să creeze o experiență subiectivă? Înțelegerea acestui lucru ne va ajuta să realizăm ce anume lipsește din creierul și din sistemul cognitiv al acestor pacienți care suferă de acest tip de sindrom”, a mai declarat Deouell.

Cercetările ulterioare îi vor duce pe cercetători cu un pas mai aproape de înțelegerea conștiinței și ar putea ajuta în crearea de terapii care să redea capacitățile normale creierului pacienților ce suferă de anumite afecțiuni psihice.