Secretul uimitor descoperit de cercetători pentru 60% dintre viețuitoarele Pământului. Oamenii, detronați

de: Ana Anițoiu
20 08. 2023

Cercetătorii au descoperit că cea mai mare parte a vieții de pe planetă trăiește în sol. Oamenii de știință susțin că aproape 60% dintre formele de viață – de la microbi la mamifere, se află în pământ.

„Organismele din sol,  impact covârșitor asupra echilibrului planetei”

Solul este alcătuit din minerale, gaze captive, lichide și materie organică și acoperă cea mai mare parte a suprafeței planetei. Însă, în ciuda importanței sale, oamenii de știință încă nu cunosc foarte multe lucruri despre pământ.

„Organismele din sol au un impact covârșitor asupra echilibrului planetei noastre. Biodiversitatea lor contează pentru că viața din sol afectează reacția la schimbările climatice, securitatea alimentară globală și chiar sănătatea umană.”, a declarat specialistul Mark Anthony de la Agroscope, un organism elvețian de cercetare agricolă.

Trecând în revistă literatura de specialitate anterioară, Anthony și echipa sa au descoperit că până la 88% dintre bacterii, 85% dintre plante și 90% dintre ciuperci își duc existența în acest strat subțire și fragil al planetei. Pe de altă parte, doar aproximativ 4% dintre cele aproximativ 6.500 de specii de mamifere îndrăznesc să-și sape un adăpost în sol.

Deși există o marjă mare de eroare, cercetătorii explică faptul că totalul de 59% din biodiversitate (plus sau minus 15%) din solurile Pământului este probabil o subestimare, având în vedere cât de puține cunoștințe avem despre ecosistemele solului. Aceasta nu include nici măcar estimările privind virușii care invadează bacteriile, care domină solul cu o diversitate atât de incredibilă încât lasă toate celelalte forme de viață în praf.

Rudele mici ale viermilor de pământ, Enchytraeidae, au cel mai mare procent de specii dependente de sol (98,6%). Majoritatea trăiesc în primii 5 centimetri de sol, vânând bacterii, ciuperci și materie organică. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței lor și în afară de utilizarea lor ca momeală, aceste animale nu sunt bine cunoscute.

Cercetătorii, despre importanța pământului

Acest habitat neașteptat de zgomotos din sol determină multe dintre sistemele de susținere a vieții pe Pământ, până la distribuția apei. De asemenea, solurile filtrează poluanții și facilitează creșterea a 95% din alimente.

Însă, solurile din întreaga lume sunt pierdute din cauza eroziunii și sunt modificate de incendii și poluare. Un raport recent sugerează că aproximativ 65 % din solurile Europei nu sunt sănătoase. În plus, probabil că a fost modificată compoziția biologică a multor soluri și, prin urmare, și modul în care acestea funcționează.

Echidnas, de exemplu, în mediul lor natural din Australia, transformă 7 tone de sol în fiecare an, dar urbanizarea și agricultura le-au îndepărtat din multe zone, reducând acest ciclu important. Acest lucru a schimbat compoziția microbiană din sol și a redus capacitatea de stocare a carbonului. Gradul de degradare biologică a solurilor este o altă necunoscută uriașă.