Se taie zilele libere plătite pentru angajații de la privat. E valabil pentru toate firmele, lege nouă în Parlament
Când credeam că le-am văzut pe toate la aleșii neamului și că nu mai există ceva ce ne poate surprinde, iată că elementul surpriză a apărut, fix când ne așteptam mai puțin.
Este vorba despre inițiativa legislativă a unui grup de parlamentari care vizează în mod direct angajații sectorului privat, adică oamenii ce muncesc în cadrul diferitelor firme de la noi din țară, din toate domeniile de activitate.
Ei bine, parlamentarii aceștia s-au gândit să propună eliminarea zilelor libere plătite de peste an pentru angajații de la privat, adică aceștia să beneficieze doar de zilele de concediu de odihnă, nu și de alte zile suplimentare. De unde a apărut o astfel de idee?
Fără zile libere plătite pentru angajații de la privat
Se pare că acest grup parlamentar ar fi dat curs rugăminților venite din rândul antreprenorilor, care s-au plâns de pierderile suferite în cadrul companiilor, ca urmare a zilelor libere plătite de care beneficiază angajații în cursul unui an de zile.
Important de precizat este și faptul că firmele ce acordă totuși respectivul timp liber pentru angajații lor pot beneficia de anumite facilități fiscale, după cum prevede textul respectivului proiect de lege.
„În sectoarele unde procesul de producție sau prestarea de activități nu pot fi întrerupte, angajatorilor li se dublează cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat al său cu o lună și jumătate de muncă în regim normal”.
Trebuie să știi faptul că vorbim, după cum am punctat, despre o inițiativă legislativă, o propunere. Cu alte cuvinte, pentru ca măsurile de mai sus să intre în vigoare, e nevoie să primească undă verde de la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, dar și ca proiectul să fie promulgat de președintele Iohannis, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial al României. Dacă toți acești pași vor avea loc, legea nouă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.