Se taie sporurile, salarii mai mici pentru români, nu o să mai vrei să lucrezi: ”nu va exista niciun spor mai mare”

de: Alexandru Puiu
27 07. 2023

În cazul în care ai simțit vreodată că te descurci prea bine cu banii în România, din poziția de angajat, merită să știi că se pregătește încă o lovitură pentru buzunarul românilor, una care, în mod evident, se va reflecta în scăderi salariale, în timp ce puterea de cumpărare s-a prăbușit pe meleaguri mioritice.

O nouă legea a salarizări se află în această perioadă în lucru la Ministerul Muncii. Aceasta este menită să soluționeze inechitățile din rândul bugetarilor și, din păcate pentru ei, să plafoneze sporurile pe care aceștia la primesc la 20%. Deși pare generoasă, mulți bugetari ajung să-și majoreze salariul sau să și-l dubleze cu sporuri, 20% va reprezenta o diminuară fabuloasă a venituri, mai ales pentru angajații din instituții. Se mai fac consultări, există trei variante de lucru, dar inițiativa este clară.

Ce se întâmplă cu salariul bugetarilor

„La legea salarizării avem un corp al legii cu patru principii. Primul dintre ele este acela de a face o ierarhizare atât în interiorul familiilor ocupaţionale, cât şi între ele şi niciun salariu în plată să nu mai depăşească coeficientul de 12, care este al preşedintelui; grilă pentru administraţia publică locală, plafonarea sporurilor şi o bonificaţie care să fie legată de performanţă.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus că în acest moment avem gata partea de filozofie a legii. Există trei variante de lucru pe anexe. Suntem în plină perioadă de consultări cu toate familiile ocupaţionale. Avem minimum două întâlniri în fiecare săptămână. Încercăm să terminăm consultările”, a declarat aceasta.

În următoarea consultărilor cu Banca Mondială din această săptămână, se lucrează la trei variante de impact care vor fi analizate în Coaliție, după care vor merge în Parlament.„În tot acest proces, fie că discutăm despre pensii, fie că discutăm despre salarii, avem implicaţi patru actori: Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Este un joc strâns pe care trebuie să-l facem foarte atent, dar vă asigur că îl facem în interesul românilor”, a insistat ministrul.