Se taie pensiile ”specialilor”, s-a votat în Parlament. Se întâmplă de la 1 august, ce trebuie să știe pensionarii
După o perioadă de lungi speculații pe marginea reformei pensiilor de serviciu, am ajuns în sfârșit la o formă finală a legii care ar trebui să desființeze cele mai importante inechități din sistemul autohton de pensii. Legea a trecut de Senat.
De 1 ianuarie 2024, se vor tăia pensiile speciale din România. Legea a trecut de Senat cu 89 de voturi pentru, 16 voturi împotrivă și o abținere. Legea urmează să ajungă săptămâna viitoare în Camera Deputaților, ca, ulterior, să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. În mod evident, există riscul să ajungă la Curtea Constituțională a României pentru a fi anulată.
Citește și: Reforma pensiilor, confirmată oficial. Cum sunt tăiate veniturile românilor ”speciale”, cum se impozitează
Ce pensii vor primi magistrații din România, cum vor arăta pensiile de serviciu
Conform noii legi, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. În varianta adoptată anterior de Parlament, baza de calcul era stabilită în ultimele trei luni de activitate.
Cel mai important aspect al noii legi este însă că nicio pensie de serviciu nu poate fi mai mare decât 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. Tot de la 1 ianuarie 2024, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de minimum 47 de ani şi 4 luni. Este important de reținut că vârsta de pensionare va crește în cazul lor cu câteva 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de 60 de ani.
Cum se impozitează pensiile de serviciu, de la 1 ianuarie 2024
În cazul pensiilor de privilegiați, tot ce depășește un plafon neimpozabil de 2.000 de lei, va suferi o cotă de impunere de 10% pe partea bazată pe contributivitate. Pe componenta necontributivă a pensiei speciale, se va aplica progresiv una din următoarele valori:
- 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
- 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
- 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;