Se schimbă pensiile românilor, peste noapte: lovitura dimineții pentru acești pensionari

de: Alexandru Puiu
27 04. 2023

Sistemul de pensii din România va trece printr-un set de reforme radicale în următoarea perioadă și, deși modificările par să vizeze doar persoanele cu pensii speciale, toți românii s-ar putea să aibă de suferit din cauza planului autorităților de la București.

Modificarea care s-a aflat în centrul atenției în ultima săptămână vizează interzicerea cumului pensiei cu salariul. Într-o primă etapă a inițiativei, se dorea interzicerea în rândul tuturor angajaților bugetari, dar, la momentul de față, se pare că va afecta doar magistrații și alte persoanele cu pensii speciale. Nu de alta, dar Marcel Ciolacu a dat ca exemplu de situație anormală cazul unei persoane care s-a pensionat la 40 – 50 de ani, s-a reangajat imediat după la stat, dar se bucură și de o pensie de 20.000 de lei, cumulând astfel veniturile.

Problema pensiilor speciale cumulate cu salarii fabuloase

Liderul social democrat a insistat pe faptul că nu i se pare normală cumularea pensiei cu salariul, atunci când vorbim de persoane tinere de 40-50 de ani care ajung să câștige și 10.000 de euro pe lună, din salariu și pensie. Cea mai ciudată i se pare situația în care un bugetar obișnuit depășește de departe salariul președintelui statului. Soluția pe care o întrevede în această situație este de supraimpozitare.

„Mi se pare incorect să ai o pensie de peste 20.000 de lei, ai mai ieşit şi la pensie la 40, 50 de ani, exact în maturitatea profesională, să te reangajezi la statul român şi să ai un cumul de venituri, din salariu cumulat cu pensia, de o sumă care depăşeşte venitul preşedintelui României şi să fie o normalitate. Acest lucru nu este normal”, a spus liderul PSD.

Nu este prima oară când PSD-ul își dorește ”o formă” de impozitare progresivă, chiar dacă se pare că nu va avea acest nume. „Eu am ridicat-o, nu am nicio reţinere să spun acest lucru. Mi se pare incorect ca în acest moment, anumite persoane cumulează pensie specială de funcţionar parlamentar, de parlamentar, de judecător. Lucrurile acestea nu sunt un lucru sănătos pentru societatea în care dorim să ne creştem copiii. Şi atunci vedem latura constituţională, dacă prin lege putem să interzicem cuiva dreptul la muncă, ori la stat ori la privat, dacă nu, mi se pare corect să venim cu o supraimpozitare a celor care depăşesc.

Nu este un drept pe care îl interzicem sau îl luăm cuiva, dar ai beneficiat de acea oportunitate, ai câştigat acest drept, este normal să întorci societăţii. Aşa funcţionează toate societăţile din lume. Eu vorbesc de cumul în acest moment şi aici s-a axat”, a explicat el.

Pentru că în mentalul colectiv este o problemă generală cu formularea de impozitare progresivă, oficialul a făcut eforturi pentru a explica de ce aceasta nu este.

„Acea salarizare depăşeşte veniturile preşedintelui, principalul bugetar al României este preşedintele. De aici trebuie să plecăm. Am vorbit de ce se întâmplă în sistemul public. Haideţi să aşteptăm pe cei mai buni specialişti dacă este constituţional sau nu. Nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă”, a completat Ciolacu.

„Am vorbit că în societatea românească s-a creat foarte multă ură iar noi, politicienii, avem datoria de a interveni şi a închide acest capitol, odată cu legea pensiilor speciale, odată cu legea pensiilor şi odată cu legea salarizării. Tot acest capitol care a frământat societatea românească pe drept, pentru că e incorect să ai o pensie cumulată de 100.000 de lei în condiţiile actuale din România şi să mai îndrăzneşti şi să vii să te reangajezi în sistemul public”, a concluzionat social-democratul.