Se schimbă pensiile românilor, legea este în Parlament: anunțul oficial pentru pensionari, ”trebuia să fie adoptată”
Eforturile de reformare ale sistemului de pensii din România sunt din ce în ce mai agresive, având în vedere că țara noastră riscă să piardă miliarde de euro în fonduri europene dacă nu-și respectă angajamentele din PNRR.
Cel mai recent efort de modificare a legii pensiilor vine din partea USR sub forma unor amendamente la proiectul PSD – PNL ”de așa zisă reformă a pensiilor speciale”. Parlamentarii din opoziție speră să treacă toate pensiile din România pe principiul contributivității și să devină parte din sistemul contributiv general. Pretextul oficial pentru această inițiativă are legătură cu respectarea jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență, cu faptul că țara noastră ar putea să piardă bani.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România
”Deşi au trecut mai bine de trei luni de când trebuia să fie adoptată legea de trecere a pensiilor speciale pe contributivitate, salvatorii pensiilor speciale nu se grăbesc. USR a redepus aceleaşi amendamente ca la Senat pentru a arăta că se poate foarte uşor, dacă se vrea, să trecem totul pe contributivitate, cu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale. PSD nu a vrut niciodată, PNL şi UDMR s-au prefăcut că vor în timp ce erau în coaliţie cu USR, acum joacă şi ei pe faţă de partea echipei pensiilor speciale”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.
- se aduc pensiile speciale la principiul contributivităţii și prevăd:
- eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, ale grefierilor, funcţionarilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari şi navigatorilor, recalcularea pensiilor speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, militarilor şi ale angajaţilor altor instituţii de forţă pe principiul contributivităţii şi integrarea în sistemul contributiv general.
Vizavi de magistrați, USR propune ca aceștia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obținute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării, în timp ce pensionarea efectivă se va realiza prin îndeplinirea condițiilor de pensionare din sistemul contributiv. Nu în ultimul rând, magistrații pensionați care nu se încadrează în vârsta de pensionare pot reveni în câmpul muncii, aspect ce ar rezolva și actuala criză de personal.
”Totodată, USR propune ca pensiile magistraţilor să fie actualizate simultan şi în procent identic cu majorarea valorii punctului de pensie”, a mai anunţat formaţiunea. ”USR a avertizat, în mod repetat, că proiectul PSD-PNL de aşa-zisă reformă a pensiilor speciale nu înseamnă decât salvarea pensiilor speciale, fapt confirmat prin raportul Băncii Mondiale, dar şi de Comisia Europeană”, au concluzionat oficialii partidului de opoziție.