Se schimbă legea pentru țigările electronice și alternativele la tutun. Nu se mai fac diferența față de țigări

de: Alexandru Puiu
07 09. 2023

În ultimii ani, până când au apărut mai multe studii pe marginea alternativelor electronice la fumat, acestea au beneficiat de un tratament special în legislația românească. Între timp, lucrurile par să se regleze, iar tratamentul să fie identic cu cel al țigărilor tradiționale.

O nouă propunere legislativă aflată în Senat speră să ducă la interzicerea oricărei forme de publicitate pentru produsele din tutun și țigări electronice. De asemenea, etichetarea ambalajelor lor se va face cu avertismente similare celor pentru tutunul tradițional. În plus, în orice mediu, se va interzice publicitatea care prezintă aceste produse într-o lumină terapeutică sau stimulatoare.

Noua lege pentru țigările electronice

După cum se arată în expunerea de motive pentru proiectul aflat în Senat la dezbatere, principalul argument pentru aceste schimbări are legătură cu constatarea creșterii consumului de tutun încălzit în rândul copiilor și adolescenților, aspect confirmat de rezultatele unor teste epidemiologice.

Pentru context, în 2017, produsele din tutun încălzit erau cunoscute de o cincime din elevii de 13-15 ani (20,6%), iar 15% dintre cei care afirmau că au cunoștință de ele, deveniseră deja consumatori curenți. Din totalul elevilor cu vârsta între 13 și 15 ani, 3,1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună (consumatori curenți), conform avocatnet.ro.

Modificările detaliate în introducere se vor aduce Legii 148/2000 privind publicitatea, deși lista completă este mai lungă. Cea mai importantă ține de obligativitatea inscripționării cu rol de avertizare, în aceeași manieră ca în cazul produselor tradiționale din tutun, pe toate țigările electronice, de tip vape, dar și a celor care folosesc dispozitive cu tutun încălzit.

De asemenea, nu va mai fi permisă ”publicitatea pentru băuturile alcoolice și pentru produsele din tutun și pentru țigări electronice, de tip vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit, în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală sau la o distanță mai mică de 200 de metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public”, conform proiectului. Nu în ultimul rând, nu va mai fi permisă reclama făcută acestor produse în publicații destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole înainte, în timpul și după spectacolele destinate minorilor.