Se schimbă legea pentru șoferii din România.. Cum îți iei permisul după ce ai fost prins băut, drogat

de: Andrei Tilimpea
24 07. 2023

MAI vrea ca permisul suspendat pentru consum de alcool sau droguri să fie returnat imediat ce testul pozitiv inițial este infirmat de analize.

Cu alte cuvinte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislației rutiere în sensul simplificării procedurii de restituire a permisului de conducere suspendat, în situația în care prezența unor substanțe psihoactive, detectate la testarea preliminară, nu este confirmată de analiza ulterioară a probelor de sânge recoltate.

Totodată, proiectul aduce schimbări pentru șoferii cu permise obținute în străinătate. MAI a lansat spre dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care să modifice Codul Rutier (OUG 195/2002). Una dintre schimbările avansate privește modalitatea de restituire a permisului de conducere în condițiile în care a fost reținut ca urmare a constatării preliminare a faptului că șoferul a consumat substanțe psihoactive.

În prezent, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale. MAI propune ca permisul să fie restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice, renunțându-se la procedura greoaie care făcea ca restituirea permisului în astfel de cazuri să dureze foarte mult.

Foarte probabil, noua propunere legislativă are de a face și cu numărul mare de teste care au dat rezultate false-pozitive. De altfel, foarte mulți șoferi s-au plâns de această problemă.

Punctul de amendă

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.