Se schimbă legea pentru pensionarii din România, este oficiali: milioane de români trebuie să știe

de: Alexandru Puiu
15 02. 2023

Într-o perioadă în care fondurile europene din PNRR întârzie, niciodată nu a fost mai urgentă decât acum o reevaluare a pensiilor din România, mai ales când vorbim de pensiile speciale.

Până la finele anului trecut, Guvernul României ar fi trebuit să modifice Legea Pensiilor și să desființeze pensiile speciale. În principal, această sarcină cădea în sarcina ministrului Muncii, Marius Budăi de la PSD. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar pentru că țara noastră a neglijat respectivul jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență, banii întârzie, dar mai grav este că s-ar putea să nu mai vină deloc.

Pensiile speciale sunt de vină, banii europeni întârzie

Reformarea pensiilor speciale s-ar putea realiza parțial, într-o manieră insignifiantă, printr-un proiect de lege ce ar urma să ajungă în Parlament în câtea săptămâni. După cum a explicat însă liberala Raluca Turcan, această reformă nu poate fi făcută doar de fațadă, cum și-a propus ministrul Muncii, pentru simplul fapt că nu va fi acceptată de Comisia Europeană.

„Ceasul ticăie, pentru că deadlinul pentru adoptarea proiectului privind pensiile speciale era sfârșitul anului trecut și Ministerul Muncii ar fi trebuit să vină deja în decursul anului trecut cu un proiect care să rezolve problema pensiilor speciale și mai ales să aducă aceste pensii cât mai aproape de contributivitate”, spune Raluca Turcan.

Reforma pensiilor din România trebuia să se realizeze de mult timp, dar Ministerul Muncii a tras de timp în defavoarea tuturor românilor.

„Comisia Europeană nu acceptă măsuri de fațadă, măsuri care să mimeze rezolvarea unei probleme. Ca atare, proiectul pe care trebuie să îl propună Ministerul Muncii pe de o parte trebuie să fie constituțional și de asemenea, ca un om care a negociat PNRR în calitatea de ministru al Muncii, acest regim al pensiilor speciale trebuie să aducă următoarele elemente: să aducă pensiile speciale cât mai aproape de contributivitate, să nu creeze alte categorii de pensii speciale și să nu creeze discriminări între beneficiarii de pensii speciale.

Cu alte cuvinte, varianta corectă pe care ar trebui să o includă acest proiect este de găsire a unei formule pe care eu am lăsat-o când am predat mandatul de găsire a unei formule de calcul a pensiilor speciale iar aceasta să fie extrapolată la toate categoriile de pensii speciale”, a concluzionat deputata liberală.