Se schimbă legea pentru amatorii de droguri din România, închisoare de până la 5 ani. Sistemul eșuat în SUA, aplicat în țara noastră

de: Alexandru Puiu
14 09. 2023

În septembrie 1986, președintele SUA și prima doamnă au inițiat o campanie împotriva consumului de droguri. Aceasta venea la pachet cu pedepse incredibil de aspre pentru consum, ducând la umplerea pușcăriilor din America.

A fost un eșec total mai ales din cauza faptului că majoritatea traficanților au rămas pe străzi, iar importul masiv a continuat până în zilele noastre. Acum, vedem un efort similar introdus și în România. Autoritățile lucrează la un proiect pentru ca cei care consumă să nu mai scape de închisoare și, mai mult decât atât, pedepsele în cazul lor să fie majorate semnificativ, conform inițiativei PSD.

Consumul de droguri se pedepsește cu închisoare, fără excepție

Conform noului act normativ aflat în stadiu de proiect, se dorește abrogarea prevederii legale actuale prin care instanțele pot dispune renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea acesteia pentru persoanele trimise în judecată pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, dacă aceste persoane intră într-un circuit integrat de asistență pentru consumatorii de droguri și respectă protocolul programului de asistență, conform Profit.ro.

Mai mult decât atât, pedepsele pentru faptele menționate vor majora după cum urmează de la 3 luni – 2 ani la 1 – 3 ani, iar dacă faptele implică droguri de mare risc, de la 6 luni – 3 ani la 3 – 5  ani.

″Drogurile reprezintă un subiect care preocupă, la această oră, societatea românească, având în vedere că atât traficul, cât și consumul ilicit de droguri au luat o amploare deosebită, afectând o mare parte a populației (printre care foarte mulți minori)″, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, elaborat de deputații PSD Steluța Cătăniciu, Grațiela Gavrilescu, Vlad Popescu și Ana Predescu.

Ca referință, aceste schimbări legislative sunt alimentate de evenimentul de la 2 Mai, în urma căruia și-au pierdut viața doi tineri și au fost răniți alți trei, din cauza faptului că autorul faptelor figura în evidențele DIICOT cu două dosare penale pentru deținere fără drept de droguri de risc, în vederea consumului propriu, unul dinainte să aibă 14 ani. La momentului accidentului se afla sub influența drogurilor.