Se schimbă legea pensiilor în România, s-a bătut palma. Toți pensionarii sunt afectați de decizia PSD – PNL
După o perioadă foarte lungă de incertitudine când vine vorba de viitorul pensionarilor din România, coaliția de guvernare se pare că a bătut în cuie ultimele particularități ale noii legi a pensiilor. Confirmări pe marginea acestui subiect au venit atât de la PSD, cât și PNL.
”Legea intră în linie dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga coaliție”, astfel a sintetizat premierul Marcel Ciolacu câteva zile de negocieri în coaliție pe marginea mai multor puncte importante din noua lege, începând cu sursele de finanțare.
Ce se întâmplă cu legea pensiilor din România
„Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt!
Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare! De asemenea, începem construcția bugetului pentru anul viitor, urmând ca în următoarele zile să ne întâlnim cu miniștrii Educației și Sănătății pentru a clarifica problemele ce țin de salarizările aferente celor două domenii. Tot săptămâna aceasta ne vom întâlni și cu ministrul Agriculturii și cu cel al Mediului pentru a stabili ultimele detalii privitoare la reorganizarea celor două ministere”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Deoarece sustenabilitatea sistemului public de pensii din România este strâns legată de sursele de finanțare, de buget, oficialii au avut negocieri importante și pe acest front. Astfel, „în ședința Coaliției de astăzi am stabilit, împreună cu partenerii de guvernare, care vor fi liniile cele mai importante pe care se va întocmi proiectul bugetului consolidat pe 2024”.
Ce se întâmplă cu bugetul României pe 2024
„În cadrul discuțiilor, am susținut ca prioritatea în dezbaterile legate de finanțarea ministerelor să o aibă portofoliile Sănătății și al Educației și cu acestea vom începe discuțiile în zilele următoare. Echipa liberală prezentă la ședința coaliției a susținut ca în proiectul de buget pe 2024 să se prevadă foarte clar continuarea investițiilor, întâietate având banii care vor fi alocați celor trei mari linii de finanțare: Programul Național ”Anghel Saligny”, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele derulate prin Compania Național de Investiții (CNI).
Totodată, au fost clarificate toate elementele legate de sustenabilitatea finanțării măsurilor cuprinse în noua lege a pensiilor. Am analizat, de asemenea, reorganizarea internă a ministerelor, primele două vizate fiind cel al Agriculturii și cel al Mediului. Se urmărește flexibilizarea proceselor de decizie, pentru ca structurile instituționale să devină mai eficiente, cheltuind mai puțini bani publici. În același registru, am discutat despre îmbunătățirea colectării. Astfel, împreună cu premierul Marcel Ciolacu vom semna și depune în Parlament un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale”, a scris Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
Ca referință, la momentul de față, legea pensiilor urmează să intre pe parcursul zilei azi de la votul final din Senat. Votul pare să fie însă doar o formalitate, ca ulterior să ajungă în Camera Deputaților.