Se schimbă legea în România, ți se radiază mașina mai repede decât ai crede. Legătura cu ITP și RCA
Ministerul Afacerilor Interne are în dezbatere publică un nou proiect legislativ menit să introducă Codul Rutier două situații suplimentare în care un autoturism poate fi radiat automat din circulație. Noile modificări s-ar putea să-i coste scump pe anumiți șoferi mai neglijenți din România.
Proiectul de ordonanță de urgență pe care îl poți analiza integral aici introduce câteva situații suplimentare în care radierea unei mașini în România se realizează din oficiu, fără nicio intervenție din partea proprietarului. Ambele situații sunt ancorate în nerespectarea unor prevederi legate de valabilitatea RCA – asigurarea obligatorie de răspundere auto și ITP – inspecția tehnică periodică.
Citește și: Noi moduri de a radia mașina: Schimbare importantă a Codului Rutier
Când ți se radiază automat mașina, ți se suspendă înmatricularea
Pierzi înmatricularea mașinii, iar aceasta se radiază automat în momentul în care proprietarii nu au o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care să acopere daunele provocate terților în situația unui accident rutier. Într-un astfel de set de circumstanțe, mașina se consideră neînmatriculată ”la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie”.
Conform noului proiect de ordonanță, dacă trec 9 luni, iar mașina tot nu are RCA, va fi radiată automat din circulație. În același timp, Codul Rutier prevede suspendarea înmatriculării ”la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”, MAI propune ca perpetuarea acestei situații pe o perioadă mai mare de trei ani să atragă, de asemenea, radierea din oficiu a autovehiculului.
Cine decide radierea automată a unui autovehicul, pe ce se bazează decizia
Conform inițiativei venite din partea MAI, sub forma unui proiect de ordonanță de urgență, în cele două cazuri de mai sus, înregistrarea suspendării înmatriculării unei mașini sau încetarea acesteia se bazează pe datele deținute de autorități după cum urmează. Valabilitatea inspecției tehnice periodice a vehiculului (ITP), dar și a RCA (asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto), sunt deținute de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, de către Registrul Auto Român și, nu în ultimul rând, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România.