Se schimbă buletinele românilor, care este procedura. Chiar și dacă locuiești în străinătate poți face asta

de: Alexandru Puiu
12 09. 2023

Românii care vor să-și schimbe buletinul sau sunt forțați de diferite circumstanțe să o facă, pot să urmeze procedura în mai multe feluri, chiar și atunci când locuiesc în străinătate, mai ales dacă optează pentru o carte de identitate provizorie.

Cartea de identitate provizorie poate fi obținută cu semnificativ mai multă ușurință în 2023, inclusiv de cetățenii români care sunt domiciliați în străinătate. Procedura a fost simplificată, dar tot ai nevoie de o serie de documente, conform datelor MAE.ro. Cel mai important este să ajungi la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia ai reședința. În carte se va inscripționa printre altele reședința din România în care locuiești temporar când vii în țară.

Ce documente îți trebuie pentru cartea de identitate provizorie

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate cetățenilor români cu domiciliul în străinătate și reședința în România,
  • pașaportul, aflat în termen de valabilitate, care atestă statutul de cetățean român domiciliat în străinătate, original și copie,
  • certificatul de naștere, original și copie,
  • certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie,
  • certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie,
  • hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie,
  • documentul cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie,
  • două fotografii mărimea 3/4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm,
  • chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.

Ca referință, este foarte important să nu neglijezi subiectul reînnoirii sau schimbării buletinului, mai ales dacă acesta a expirat. Nu de alta, dar riști o amendă și ar fi păcat, chiar dacă aceasta nu este fabuloasă, între 40 și 150 de lei. Conform legii, cu cel puțin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, trebuie să inițiezi demersurile pentru a obține unul nou. De asemenea, dacă l-ai pierdut sau ți-a fost furat, imediat trebuie să te prezinți la poliție pentru a-l declara furat sau pierdut.