Se schimbă buletinele în România, dar pe banii românilor. Cât costă cartea de identitate electronică

de: Alexandru Puiu
11 12. 2023

În urmă cu câteva zile, cu surle și trâmbițele, autoritățile române anunțau că adopția noilor cărți de identitate electronice se va realiza pe banii statului, cel puțin în cazul primului buletin dobândit la 14 ani sau în cazul primei reînnoiri. Acum, s-a schimbat schimbarea.

Singurul context în care eliberarea cărții electronice de identitate va fi gratuită în România este pentru tinerii de peste 14 ani care își obțin buletinul pentru prima oară. În acest context, va exista un buget de aproximativ 200 de milioane de euro, iar banii vor veni atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri externe nerambursabile. Ca referință, cheltuiala a fost inclusă și în PNRR, pentru aproximativ 5 milioane de cărți de identitate, conform Profit.ro.

Citește și: Se schimbă buletinele în România, nici măcar nu mai plătești pentru ele. Ce trebuie să știi despre noua carte de identitate electronică

Cât costă cartea de identitate electronică, noul buletin

În cazul în care vei face tranziția la cartea de identitate electronică, te poți aștepta la un cost de 67 de lei. În proiectul pilot de introduce a noilor buletine la Cluj, bugetul din spatele acestei cheltuieli a venit de la buget, nu din buzunarul românilor. Ca referință, încă din 2021, în orașul lui Emil Boc, au început să fie eliberate cărți de identitate cu cip. Cel puțin în teorie, până la finele acestui an, în orice colț al României ar trebui să poți opta pentru un astfel de document modernizat.

Din păcate, singurii care nu vor plăti pentru adopția noilor buletine sunt tineri de 14 ani aflați la prima eliberare a documentului, deși exista o ordonanță care vehicula un cu totul alt scenariu. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern la începutul anului, „contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”.

Citește și: Permisul de conducere în România: ce documente trebuie să ai cu tine când conduci

Banii de buletine existe, dar vor merge în altă parte

Merită avut în vedere că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C7 – Transformare Digitală, Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată, s-au alocat nu mai puțin de 200 de milioane de euro pentru facilitarea adopției a aproximativ 8,5 milioane de cărți de identitate electronice pentru cetățenii țării noastre.

Între timp, oficialii din Guvern s-au răzgândit și au pregătit o nouă hotărâre prin care se menționează că opțiunea eliberării gratuite a cărților electronice de identitate „a fost eliminată, deoarece conștientizarea populației în direcția adoptării cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă”. În final, doar tinerii care își fac primul buletin electronic la 14 ani nu vor plăti pentru el. Chiar și aceștia însă, dacă îl pierd, îl deteriorează sau le este furat, înlocuirea se va face contra cost.