Se majorează salariile românilor în 2024, cu cât îți crește leafa. Unde câștigi cel mai bine, în ce orașe, industrii

de: Alexandru Puiu
02 10. 2023

Rata inflației, scumpirea carburantului, a serviciilor și a produselor de la raft a dus la o diminuare semnificativă a puterii de cumpărare în rândul românilor. În același timp, a stârnit ”o foame” de bani, de majorări salariale pe care prea puțini patroni au reușit să le materializeze.

În 2023, salariile din România au crescut în medie cu aproximativ 10%, o valoare record care, în mod surprinzător a depășit infim inflația înregistrată în aceeași perioadă, de 9,4%. Conform INS această creștere peste inflație este un record în ultimele 18 luni.

Ca o referință pentru ce urmează și, mai ales, pentru a avea o evidență în ceea ce privește domeniile cu care trebuie să cochetezi, cele mai mari creșteri salariale s-au văzut în Producție (Manufacturing) – 16%, Retail și Auto (12%), conform studiului Total Remuneration Survey realizat de Mercer la nivel global, inclusiv în România.

Ce se întâmplă cu salariile din România în 2024

Aceeași analiză atrage atenția asupra bugetării în avans a unor majorări salariale pe 2024. Aproximativ 42% dintre companiile participante la studiu estimează creșteri de aproximativ 8,4% pentru anul viitor. Din nou, cele mai semnificative diferențe se pot vedea în Producție, Retail și Auto. Explicația stă în faptul că industriile cu pricina sunt printre singurele care se află într-o continuă expansiune și, în mod autentic, contribuie la un mediu sustenabil de afaceri.

Citește și Salariile bugetarilor și pensiile ne-au îngropat. Omul de rând nu mai poate suporta cât se cheltuie la stat

Cea mai mare provocare pentru piața muncii rămâne în continuare retenția angajaților, după cum atrag atenția mai mult de 75% dintre specialiștii în Resurse Umane. Cea mai eficientă cale pentru a nu-ți pleca oamenii din companie la momentul de față rămâne majorarea salarială, urmată de mașină de companie, tichete de masă și traininguri sau cursuri, în această ordine. Lista de beneficii la unele joburi mai include și asigurări medicale sau de viață, respectiv bonusuri de călătorie.

O schimbarea interesantă de tendință vizează sănătatea emoțională a angajaților, bunăstarea psihică. Aceasta a devenit o prioritate pentru profesioniștii din Resurse Umane și, deja din 2023, s-a reflectat în ami multe zile de vacanță plătite pentru angajați, o medie de 25 de zile.

Cele mai mari salarii din România

La fel ca în anii trecuți, cel mai bine plătiți în 2023 au fost angajații care activează în IT, Project Management și Resurse Umane și beneficiază de un salariu mediu brut de până la 4,000 Euro pe lună. București conduce topul orașelor cu cele mai mari salarii și oportunități atractive pentru profesioniști din toate industriile, fiind urmat de Cluj-Napoca și Timișoara.

Citește și Marea concediere vine de peste ocean și se simte deja în IT. Similaritățile cu criza din 2008, oficiale

„Remarcăm determinarea companiilor din România de a rămâne competitive și de a-și ajusta politicile de HR și de remunerare pentru atragerea și menținerea talentelor. Constatăm cea mai mare majorare salarială medie, în valoare nominală din mediul privat din ultimii ani, desigur, în context inflaționist”, a afirmat Narcis Popescu, Director Consultanță HR, Mercer Marsh Benefits Romania, conform Economedia.ro.