Se majorează salariile din România de la 1 noiembrie, conform legii. Noul salariul minim pe economie pentru acești angajați

de: Alexandru Puiu
31 10. 2023

Începând de mâine, 1 noiembrie 2023, va intra în plată noul salariul minim brut garantat pe țară pentru angajații din România care activează în construcții și agroalimentație. Deși modificările sunt semnificative în brut, majorările nu se vor simți aproape deloc în net (”banii în mână”) pentru că au fost desființate niște privilegii fiscale legate de plata CAS și CASS.

Noile salarii minime pe economie în construcții, agricultură și alimentație vor fi modificate printr-o ordonanță de urgență aflată în dezbatere la Ministerul Muncii. Particularitățile de fond ale documentului au fost stabilite în urma consultărilor cu partenerii sociali pe parcursul săptămânii trecute.

Citește și: Se întâmplă cu taxele și impozitele din România de la 1 noiembrie. Măsurile importante din noul Cod Fiscal pe care trebuie să le știi

Salariul minim pe economie de la 1 noiembrie 2023 în construcții

„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră”, scrie în proiectul de OUG.

Este important de reținut că acest salariul minim brut menționat mai sus se aplică doar angajaților din domeniile incluse în punctul 5 din articolul 60 al Codului Fiscal. Rămâne în picioare ideea că angajatorii care nu acordă salariul minim, nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzut în domeniul menționat.

Citește și: Salariul minim pe economie de 4.582 de lei, oficial. Cine sunt românii privilegiați, cât de mare este majorarea, de fapt

Salariul minim pe economie în agricultură și industria alimentară

„Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră”, prevede proiectul.

De această dată, salariu minim brut menționat mai sus se aplică în cazul angajaților din domeniile de activitate prevăzute în punctul 7 al articolului 60 din Codul Fiscal. Din nou, angajatorii care nu acordă salariul minim nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzute pentru respectivul domeniu.

Este important de reținut că, de la 1 octombrie, salariul minim general aplicabil a crescut pentru întreaga populație a României. În consecință, de la a fi beneficiarii unui salariu minim brut peste nivelul minimului pe economie, în vara anului trecut, angajații din sectorul agroalimentar au ajuns în situația de a avea un salariu chiar sub acest nivel, conform Avocatnet.ro.