„Se luptă pentru viața ei”. Probleme uriașe pentru campioana care a învins-o pe Ecaterina Szabo la Jocurile Olimpice din anul 1984 – FOTO

de: Sorin Barbu
11 10. 2023

O mare campioană trece prin momente critice la doar 55 de ani. Mary Lou Retton, gimnasta care în anul 1984 a învins-o pe Ecaterina Szabo, în lupta pentru aurul olimpic, se află internată, în stare foarte gravă, la terapie intentivă. Fiica ei a dezvăluit că problemele medicale uriașe au fost declanșate de o formă rară de pneumonie.

Gimnasta care a învins-o pe Ecaterina Szabo are mari probleme medicale

Mary Lou Retton a fost prima femeie americană care a câştigat medalia de aur la sală la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984. S-a întâmplat în finala de la sărituri în care a obținut nota zece. Următoarele clasate au fost din România: Ecaterina Szabo și Simona Păucă. Tot atunci a fost și prima gimnastă din afara Europei de Est care a câștigat aurul la individual compus.

Mary Lou Retton, pe podium, în anul 1984, alături de Ecaterina Szabo

Marea campioană are acum mari probleme medicale, deși nu a împlinit încă 56 de ani. Mary Lou Retton „se luptă pentru viața ei” fiind internată la terapie intensivă, de aproape o săptămână, pentru că nu poate să respire singură. Situația ei este foarte gravă, iar fiica ei a precizat că problemele medicale sunt provocate de o formă rară de pneumonie. McKenna Kelley a transmis un mesaj prin care i-a rugat pe oameni să facă donații, pentru că mama ei nu este aigurată.

Mary Lou Retton, în cartea de istorie a gimnasticii

Mary Lou Retton este considerată una dintre cele mai importante gimnaste din istoria SUA. În afara medaliei de aur de la sărituri, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din anul 1984, a câștigat și două medalii de argint, în probele de echipe şi la sărituri, precum şi două medalii de bronz la paralele inegale şi la sol la Jocurile Olimpice. Această performanță este una foarte spectaculoasă în condițiile în care în perioda respectivă, Mary Lou Retton era elevă de liceu și trebuia să acorde un anumit timp zilnic și pentru studiu.

După medaliile de la Olimpiadă a devenit extrem de cunoscută și a apărut în revista Sports Illustrated, unde a primit titlul de la „Sportiva anului”, dar și pe celebrele cutii de cereale Wheaties. S-a retras în anul 1986, după ce a câștigat de trei ori la rând proba de individual compus de la Cupa Americană. A fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame în 1997, iar un an mai târziu a apărut în comedia „Scrooged”.

Sursa FOTO: Profiemedia