Schimbarea de la pompă care afectează pe toată lumea: ce se întâmplă cu prețul pentru benzină și motorină

de: Andrei Tilimpea
27 03. 2023

Prețul petrolului se stabilizează, dar în România crește prețul pentru combustibil.

Cu alte cuvinte, un litru de benzină standard la OMV costă între 6,72-6,76 lei/l, iar unul de motorină standard între 7,18-7,21 lei.

În ceea ce privește prețurile oferite de Petrom, benzina standard costă între 6,61-6,67 lei/l, iar motorina între 7,10-7,13 lei/l, cu doar 49 de bani/l mai mult

Prețurile petrolului s-au stabilizat luni, în timp ce investitorii au căutat indicii de pe piețele financiare mai largi, în timp ce comentariile președintelui rus Vladimir Putin în weekend au intensificat tensiunile geopolitice în Europa.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au menținut neschimbate, la 74,99 dolari pe baril, după ce au atins un maxim de sesiune de 75,64 dolari. Țițeiul american West Texas Intermediate a fost la 69,29 dolari barilul, în creștere cu 3 cenți, după ce a crescut la 69,92 dolari la începutul sesiunii.

Brent a crescut cu 2,8% săptămâna trecută, în timp ce WTI a revenit cu 3,8% pe măsură ce nervozitatea din sectorul bancar s-a diminuat.

Situația rămâne volatilă

Piețele petroliere urmăresc îndeaproape sentimentul de pe piața financiară, în timp ce elementele fundamentale ale petrolului rămân la o parte, a declarat Vandana Hari, fondatoarea furnizorului de analize a pieței petroliere Vanda Insights.

„Așteptați-vă că majoritatea acțiunilor de preț în contractele futures Brent și WTI să aibă loc în timpul orelor de tranzacționare din Europa și SUA, marcate de o mulțime de volatilitate intrazilnică”, a spus Hari.

„O revenire puternică nu este pe cărți până când criza bancară nu se disipează complet, ceea ce ar putea dura zile, dacă nu săptămâni”, a adăugat ea.

Păstrând un capac asupra câștigurilor petrolului, dolarul a fost ferm luni, în timp ce investitorii au evaluat măsurile autorităților de reglementare pentru a controla nervozitatea în sistemul bancar global.

Un dolar mai puternic face ca mărfurile denominate în dolari să fie mai scumpe pentru deținătorii altor valute și tinde să afecteze cererea de petrol.