Se întâmplă cu prețurile la alimentele din România, anunțul așteptat de milioane de români. Ce se vede la raft

de: Alexandru Puiu
04 08. 2023

Având în vedere măsurile fiscale din ultimele luni, românii se pot aștepta la scumpiri majore, închideri de firme și un nou val de migrație peste graniță. Acestea ar trebui să lovească de la 1 septembrie. Până atunci însă, se pare că există și vești bune.

Adaosul comercial la alimente de bază a fost plafonat în urmă cu câteva săptămâni printr-o ordonanță de urgență, iar efectele în piață au început să se resimtă de la 1 august. Acum, premierul Marcel Ciolacu celebrează scăderea prețurilor la raft, deși exact aceeași practică în Ungaria a dus la explozia inflației și o penurie acută de alimente, până în punctul în care ungurii de la graniță au început să-și facă cumpărături în România. Acest detaliu ”tehnic” se pare însă că nu contează prea mult.

Ce s-a întâmplat cu prețurile la alimentele de bază

Într-o declarație de presă susținută înaintea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a celebrat cu entuziasm scăderea prețului la raft a ”anumite alimente de bază” cu până la 50%. Aceasta este o consecință a măsurilor aplicate în marile lanțuri de magazine începând cu 1 august.

„Mă bucură faptul că marile lanţuri de magazine au început să aplice din 1 august reducerea preţurilor la alimentele de bază. Este o soluţie vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor şi am văzut deja preţuri scăzute cu 35% şi chiar 50% la unele produse”, declarat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Prim-ministrul speră ca astfel să se reducă inflația: „Sunt sigur că această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni şi mai ales această măsură va aduce rapid inflaţia la o singură cifră, sper chiar de luna viitoare”, a precizat premierul, fără un conexiune evidentă între inflație, prețuri la alimente de bază și putere de cumpărare. De cele mai multe ori, când crește consumul, reversul este valabil, cresc prețurile, sare inflația, iar puterea de cumpărare se diminuează.

Nu puteau lipsi câteva referințe la ordonanța dezastru de modificare a Codului Fiscal care va îngropa numeroase domenii de activitate în România, ajungând într-un final să se resimtă în buzunarul românilor de rând. „Îl rog pe domnul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, să finalizăm rapid ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat.

„Indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda… este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare (…) Și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales nu după alegeri… Apoi putem avansa și cu al doilea proiect, al consolidării fiscale”, a declarat Marcel Ciolacu.