Se elimină și tichetele de masă? Găselnița cea mai nouă de la Guvern, fix ce ne lipsea

de: Mădălina Bahrim
09 09. 2023

E un haos total în discuțiile din spațiul public privind măsurile fiscale, speculațiile fiind mai multe decât informațiile concrete.

Așa mai apare un posibil scenariu la orizont, acela al posibilității ca tichetele de masă ale angajaților să fie eliminate. În locul lor ar fi ideea de a se oferi bani în numerar. De asemenea, se vorbește și despre varianta impozitării acestor tichete, deosebit de importante pentru salariații sectorului privat, ale căror salarii mult mai mici decât ale bugetarilor mai sunt completate, cât de cât, cu ajutorul acestor bonuri pentru alimente.

Totuși, experții avertizează că astfel de măsuri, dacă ar ajunge să fie adoptate în cele din urmă, n-ar face decât să îngroape și mai mult economia națională, nici pe departe n-ar contribui într-o manieră constructivă la bugetul de stat, așa cum ar putea părea la prima vedere.

O analiză realizată de Frames arată cât de nociv ar fi impactul unor astfel de modificări fiscale, inclusiv asupra mediului de afaceri din România.

Altă lovitură, dată „cu dedicație” tot pentru firmele și angajații de la privat

Cifra de afaceri a firmelor ce oferă tichete de masă angajaților s-ar prăbuși, avertizează specialiștii în consultanță. Vorbim despre o scădere a acesteia cu 30%, dar și restul economiei ar fi devastată de efecte toxice.

Conform semnalului de alarmă tras de consultanți, dincolo de suprataxarea microîntreprinderilor, de creşterea taxelor în sectorul imobiliar şi majorarea TVA la o serie întreagă de servicii, peste 3 milioane de români s-ar putea trezi, peste noapte, fără o sursă financiară importantă – tichetele de masă. Decizia Guvernului de a taxa cu 10% aceste tichete ar putea determina multe firme să renunţe la ele, în condiţiile în care nu au buget prevăzut pentru a susţine taxele către stat. O altă măsură controversată vizează includerea posibilităţii de a livra sumele asociate tichetelor de masă şi sub formă de bani cash.

„Ultimul draft al ordonanţei permite, practic, ca banii cash să poată fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru păcănele şi pentru orice altceva. În plus, dacă tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, adică în economia românească, sumele în bani vor putea fi folosite oriunde, fără niciun fel de trasabilitate”, notează sursa citată.