Se dau bani pentru fermierii români. Ce trebuie să facă pentru a-i primi. „A fost aprobat un al doilea pachet de sprijin”

de: Ana Anițoiu
20 04. 2023

Se dau bani pentru fermierii români. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va aproba, joi, acordarea sumei de 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a altor 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii, în timp ce un nou pachet de aproximativ 100 de milioane de euro a fost confirmat la Bruxelles pentru statele afectate de criza cerealelor ucrainene.

Bani pentru fermierii din România

Proiectul de hotărâre referitor la acordarea unei măsuri de sprijin de urgență pentru producătorii agricoli din sectorul cereale se află pe agenda ședinței de joi a Guvernului după ce, la data de 7 aprilie, fermierii români au participat la ample proteste în țară, în contextul scandalului cerealelor ucrainene.

„Ieri am primit răspuns la scrisoarea transmisă doamnei preşedinte a Comisiei Europene. Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar.

Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin de aproximativ 100 de milioane de euro pentru fermieri afectaţi de importurile de produse agricole din Ucraina.

În baza discuţiilor de ieri şi a răspunsului formulat în scrisoarea de la doamna preşedinte, au fost anunțate o serie de măsuri, inclusiv de salvgardare pe patru produse agricole, grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă şi au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei, în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare”, a precizat premierul.

Ce trebuie să facă fermierii pentru a obține banii

Nicolae Ciucă a explicat că la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii români pot să îşi depună documentele la APIA şi să beneficieze de acest ajutor financiar.

„Ulterior, pe baza acestei hotărâri şi pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană vom aloca şi celelalte fonduri, menţinând dialogul pentru a avea permanente informarea corectă şi reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ţinând cont că campania agricolă este în plină desfăşurare.

Este un foc continuu şi nu ne putem permite să nu avem soluţii pentru toate aceste probleme”, a mai spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul a mai declarat că începând cu data de 15 mai, fermierii care şi-au depus documentaţia până la 23 martie pot primi ajutoare în valoare de 26,1 milioane de euro, iar celălalt pachet, în valoare de 22 de milioane de euro, va fi acordat începând cu semestrul doi al acestui an.