Se dau bani de la stat, un nou ajutor pentru elevii din România: la ce pot fi folosiți cei 250 de lei, când intră pe card

de: Alexandru Puiu
06 07. 2023

Autoritățile române, sub noua administrație guvernamentală, se află într-o vrie constantă de ”a arunca” cu bani în populație. În fiecare zi, este confirmată o nouă măsură populistă, în contextul în care țara noastră suferă de la începutul anului de un deficit financiar fabulos și o datorie externă fără precedent. Cu toate acestea, tocmai au ajuns online datele despre un nou ajutor financiar.

De această dată, este vorba de vouchere culturale pentru elevi, în valoare de 250 de lei, bani care vor putea fi folosiți pentru achiziția de cărți, concerte, vizite la muzee sau excursii cu teme culturale sau istorice, începând cu 2024. Legea în acest sens a fost promulgată deja de președintele țării și urmează să fie publicată în monitorul oficial.

Un nou ajutor financiar pentru elevi

Legea 1/2011, supranumită și legea Educației, va fi înlocuită în perioada imediat următoare cu două alte legi promulgate de președintele țării. Este vorba de una pentru învățământul preuniversitar, iar a doua pentru cel universitar. Noul ajutor vizează elevii din preuniversitar, după cum se arată în Legea 198/2023 și a fost integrat într-un program intitulat “Vouchere culturale pentru elevi”. Scopul oficial este promovarea culturii naționale și universale în rândul comunităților școlare.

Prin acest program, elevii vor primi, pe carduri reutilizabile, 250 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți de elevi “pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în legea citată de Avocatnet.ro.

Regulile exacte ale desfășurării programului ar trebui bătute în cuie în perioada imediat următoare printr-o hotărâre de Guvern. Chiar și așa, știm că oferirea ajutorului va fi progresivă, începând cu anul următor, după cum urmează:

  • în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
  • în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
  • în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.

Înainte de finele anului școlar 2026 – 2027, se va stabili dacă inițiativa continuă. Ca referință, ideea este departe de a fi nouă, un proiect de lege similar se află din 2021 în Parlament, dar nu s-a mai întâmplat nimic cu el. Cel mai probabil, acela va fi ignorat și va rămâne în picioare doar varianta actuală a inițiativei.