Se dau 15.000 de lei de la stat acestor români, familiilor care visează la copii. Așa rezolvi problema natalității în România

de: Alexandru Puiu
24 11. 2023

La nivel european, mai ales în țările dezvoltate, natalitatea este negativă. Populația este din ce în ce mai îmbătrânită, a crescut speranța de viață, dar, în curând, nu va mai exista cine să ne plătească pensiile, pentru că nu mai sunt tineri. Din fericire, există soluții, iar unele vin chiar din partea autorităților.

Sub forma unor vouchere pentru proceduri de fertilizare, Ministerul Familiei a început încă de anul trecut o inițiativă pentru facilitarea creșterii natalității. Este vorba de nu mai puțin de 15.000 de lei care ajung la cuplurile aflate în dificultate pe acest plan, dar și la femeile singure.

Citește și: Ce este ”îmbătrânirea activă” în România, probabil singura șansă pentru un sistem de pensii sustenabil. Noua lovitură pentru românii peste 65 de ani

S-a schimbat legea pentru ajutorul de 15.000 de lei

În forma inițială a legii, ajutorul financiar pentru proceduri de fertilizare era dedicat în mod exclusiv cuplurilor formate din români, persoane de naționalitate română. În forma actualizată a legii, se acceptă cereri și din partea cuplurilor formate dintr-un cetățean străin și unul român. Dincolo de această propunere introdusă în vară, proiectul își dorește și dublarea numărului maxim de beneficiari ai programului. Practic, se alocă mai mulți bani inițiative.

Proiectul accesibil la această adresă vizează modificarea HG 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității. Punctual, va fi modificată o condiție de eligibilitate detaliată mai sus.

Citește și: Peste 120.000 de euro pentru angajații care promit să aibă copii. Compania care își plătește angajații pentru a-și întemeia familii, în China

Ce s-a schimbat, ce a rămas la fel în legea pentru creșterea natalității

Conform proiectului de lege actualizat, pentru a beneficia de proceduri de fertilizarea decontate de statul român, în limita a 15.000 de lei, cel puțin unul dintre membrii cuplului trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. În mod previzibil, în cazul în care vorbim de femei singure care vor să participe în program, acestea trebuie să dețină cetățenie română, iar domiciliul lor să fie înregistrat în România.

Rămâne în vigoarea și condiția referitoare la desfășurarea procedurilor medicale de specialitate recomandate într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată să desfăşoare activităţi de acest tip. Practic, nu poți să iei banii de la statul român și să-i cheltui la Viena pentru că ai auzit de o clinică mai bună pe subiect acolo.

Noul proiect de hotărâre de guvern crește numărul maxim de beneficiari ai programului de la 10.000 de persoane la 20.000.

Conform Avocatnet.ro, programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Afecțiunea trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.