Scandal la G20 între Rusia și aliații din jurul SUA. Lavrov, în centrul schimburilor de replici nervoase

de: Anca Lupescu
02 03. 2023

Schimburile de replici nervoase privind războiul Rusiei în Ucraina au dominat discuțiile din cadrul G20, iar India, țara gazdă, a declarat că aceste dezacorduri înseamnă că nu va exista o declarație comună.

Dispute verbale aprinse la reuniunea G20

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că reuniunea a fost afectată de „războiul neprovocat și nejustificat” al Rusiei.

Ministrul rus de externe a acuzat Occidentul de „șantaj și amenințări”.

India a dorit să se concentreze asupra altor probleme care afectează națiunile în curs de dezvoltare, dar a declarat că diferențele legate de Ucraina „nu au putut fi reconciliate”.

„Am încercat, dar decalajul dintre țări a fost prea mare”, a declarat ministrul indian de externe S Jaishankar.

G20, din care fac parte cele mai bogate 19 națiuni din lume plus Uniunea Europeană, reprezintă 85% din producția economică mondială și două treimi din populație.

Miniștrii de externe ai grupului – printre care se numără Serghei Lavrov din Rusia, Antony Blinken din SUA și Qin Gang din China – s-au reunit la Delhi sub președinția Indiei.

A fost prima întâlnire față în față a celor doi diplomați americani și ruși de top de la începutul războiului, în urmă cu puțin peste un an.

Blinken a discutat cu Lavrov timp de aproximativ 10 minute, în marja summitului, și i-a spus că Occidentul va fi alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.

De asemenea, Blinken a făcut presiuni asupra Rusiei pentru a se alătura din nou tratatului de control al armelor nucleare New Start, din care s-a retras recent, și pentru a respecta termenii acestuia.

Oficialii ruși au negat că ar fi avut loc vreo negociere. Anterior, Rusia a acuzat, de asemenea, Occidentul că a „îngropat” un acord pentru a permite unele exporturi de cereale ucrainene – dar SUA au replicat spunând că Moscova împiedica exporturile ucrainene.

Între timp, oficialii ruși au declarat că Moscova și Beijingul au convenit să se opună la ceea ce au numit șantaj și amenințări occidentale – dar acest lucru nu a fost confirmat de China.

„Vorbim despre maniere. Ei bine, omologii noștri occidentali au devenit foarte răi cu acestea”, a declarat Lavrov după discuțiile de joi.

„Ei nu se mai gândesc la diplomație; acum se ocupă doar de șantaj și de amenințarea tuturor celorlalți”.

De ce India nu critică Rusia în legătură cu Ucraina

Premierul indian Narendra Modi a deschis sesiunea vorbind în numele națiunilor în curs de dezvoltare, spunând că cei prezenți au o responsabilitate față de acestea.

„Ne întâlnim într-un moment de profunde diviziuni globale”, le-a spus Modi miniștrilor reuniți la Delhi, îndemnându-i pe delegați să găsească un teren comun.

„După ani de progres, riscăm astăzi să dăm înapoi în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă. Multe țări în curs de dezvoltare se luptă cu datorii nesustenabile în timp ce încearcă să asigure securitatea alimentară și energetică”, a spus el.

„Ele sunt, de asemenea, cele mai afectate de încălzirea globală cauzată de țările mai bogate. Acesta este motivul pentru care președinția indiană a G20 a încercat să dea o voce Sudului global.”

El nu a făcut nicio referire directă la războiul din Ucraina, dar a recunoscut că discuțiile vor fi afectate de tensiunile geopolitice.

Sloganul Indiei pentru G20 este „Un singur Pământ, o singură familie, un singur viitor”. Modi le-a cerut delegaților să îl ia în serios și să se concentreze pe problemele care îi unesc.

Programul zilei de joi a inclus sesiuni privind securitatea alimentară, cooperarea pentru dezvoltare, terorismul și asistența umanitară – o reflectare a priorităților Indiei, care deține președinția G20.