Scanarea ochilor și legătura uimitoare cu boala Parkinson. Ce au descoperit cercetătorii, cu cât timp înainte poate fi diagnosticată
Ochii sunt singura fereastră naturală spre sistemul nervos central al unei persoane. Scanându-i, oamenii de știință au descoperit semne timpurii ale unor boli neurodegenerative și psihice, precum Alzheimer, scleroza multiplă și schizofrenia. Dar un studiu recent a demonstrat că scanarea ochilor poate detecta și semnele bolii Parkinson cu multă vreme înainte de apariția primelor simptome.
Scanarea ochilor și legătura uimitoare cu boala Parkinson
De un deceniu, cercetătorii încearcă să folosească aceste informații pentru a detecta boli neurologice și psihice, precum Alzheimer, scleroza multiplă și schizofrenia – într-un domeniu care se conturează acum, cunoscut sub numele de „oculomics”.
Dar, ceea ce nu se prea cunoștea, până de curând, este că aceeași scanare poate oferi informații prețioase și despre boala Parkinson, care este o dereglare a sistemului nervos, cu cauze și vindecare necunoscute.
„Nu încetează să mă uimească ceea ce putem descoperi prin scanarea ochilor. Deși încă nu suntem pregătiți să prezicem dacă o persoană va face Parkinson, sperăm că această metodă va deveni, curând, o unealtă pre-screening pentru persoanele cu risc de a face boala”, a afirmat oftalmologul Siegfried Wagner, care lucrează la University College London și la Moorfields Eye Hospital, Marea Britanie.
Împreună cu colegii săi de la câteva spitale din Marea Britanie, Wagner a derulat cel mai amplu studiu de imagistică a retinei, publicat în Neurology, în vederea detectării bolii Parkinson. Rezultatele au arătat că această procedură poate detecta semnele bolii chiar și cu 7 ani înainte de apariția primelor simptome.
Ce au descoperit cercetătorii, cu cât timp înainte poate fi diagnosticată
Anterior, oamenii de știință observaseră că retina pacienților decedați cu Parkinson prezenta anomalii, dar nu era clar dacă acestea ar fi putut fi detectate și în timpul vieții. Descoperirile recente arată că se poate. De fapt, ochii pot fi fereastra prin care să vedem cum apare și de dezvoltă boala.
Folosind un program al inteligenței artificiale, cercetătorii au comparat scanările ochilor a 154.830 de pacienți, cu vârsta de peste 40 de ani. Cele 700 de persoane din grup care aveau deja boala Parkinson, prezentau o mică, dar importantă deosebire a aspectului retinei.
În anumite zone ale retinei s-a observat o subțiere a stratului de celule ganglionare interioare, tipuri de neuroni care transmit informația vizuală prin dopamină, hormonul plăcerii.
Cercetătorii au folosit aceste informații în examinarea scanărilor provenite de la 67.311 de persoane din baza de date UK Biobank, 53 din ele fiind diagnosticate cu Parkinson în timpul studiului.
Ei au descoperit că această subțiere a stratului de celule ganglionare interioare poate apărea în stadiile incipiente ale bolii Parkinson, chiar înaintea apariției simptomelor clinice.
Descoperirea sprijină rapoartele anterioare asupra subțierii ganglionilor la persoanele cu boala Parkinson și ideea că ochii ne arată unele dintre primele semne ale bolii.
În prezent, partea cea mai dificilă a diagnosticării și tratării bolii Parkinson este faptul că simptomele apar mai târziu decât patologia.
În medie, până primește diagnosticul de Parkinson, o persoană va fi pierdut deja între 60 și 80% din celulele care produc dopamină, din zona creierului denumită „substantia nigra”.
Dacă stadiul incipient al bolii ar putea fi, într-o bună zi, descoperit prin scanarea ochilor, aceasta ar revoluționa felul în care doctorii tratează și cercetătorii studiază boala.
„Descoperirea semnelor bolilor înainte de apariția simptomelor înseamnă că, în viitor, oamenii vor avea timp să-și schimbe stilul de viață, pentru a preveni apariția unor boli, iar clinicienii ar putea întârzia impactul pe care bolile neuro-degenerative îl au asupra vieții oamenilor”, a mai afirmat Wagner.
Boala Parkinson este una degenerativă, care se manifestă prin tremur, mișcări lente, rigiditate sau pierderea echilibrului, care se agravează inevitabil, cu trecerea timpului. Tratamentele actuale pot încetini progresul simptomelor clinice și funcționează cel mai bine dacă sunt începute devreme.