Sateliții lui Elon Musk ”scapă” radiații: ce trebuie să știi despre Starlink

de: Gabriel Peneș
10 07. 2023

Rețeaua de sateliți trimiși în spațiu de compania lui Elon Musk, Starlink, este compusă deja din mii de asemenea dispozitive ce orbitează Pământul. Dar, potrivit unor cercetări recente, sateliții miliardarului au o problemă: „scapă” radiații ce pot interfera cu unele activități de pe Terra.

Sateliții lui Elon Musk ”scapă” radiații

Constelații de sateliți roiesc în jurul Pământului, la ora actuală, poluând benzile de frecvență ce se presupune a fi protejate pentru radio astronomie.

De departe, cea mai mare rețea de sateliți este cea a lui Elon Musk, Starlink. Cel mai bogat om al planetei, proprietarul Space X, Tesla și Twitter este aproape de a-și împlini visul de a oferi internet în fiecare colț al lumii, din Africa și până în Antarctica.

În prezent, SpaceX are aproximativ 4.365 de sateliți de internet pe orbita Pământului, cu alte mii de sateliți planificați. Și nu este singura companie. OneWeb are peste 600. Amazon plănuiește să lanseze alte mii de sateliți începând cu 2024.

Dar strategia SpaceX prevede ca, în următoarele decenii, să dețină nu mai puțin de 42.000 de sateliți care să orbiteze în jurul Terrei. Dar, sateliții lui Elon Musk se confruntă cu o problemă.

Potrivit unor noi cercetări, componentele electronice de la bordul sateliților Starlink „scapă” unde radio de joasă frecvență, separate de benzile de frecvență alocate pentru legătura, într-un mod care ar putea avea un impact asupra capacității noastre de a efectua activități de astronomie, scrie Science Alert.

„Acest studiu reprezintă cel mai recent efort de a înțelege mai bine impactul constelațiilor de sateliți asupra radioastronomiei”, a declarat inginerul Federico Di Vruno de la Observatorul SKA și Uniunea Astronomică Internațională.

Ce trebuie să știi despre Starlink

SpaceX a ascultat îngrijorările legate de poluarea luminoasă vizibilă și a proiectat un nou satelit mai slab. Frecvențele radio cuprinse între 10,7 și 12,7 gigahertzi sunt utilizate de sateliți pentru comunicații, cel puțin în Europa; cercetătorii și-au exprimat deja îngrijorarea în legătură cu acestea.

Dar oamenii de știință s-au gândit că sateliții ar putea emite unde radio neintenționate în afara acestei benzi. Acesta este aspectul pe care Frederico Di Vruno și colegii săi au căutat să îl investigheze.

Ei au folosit LOw Frequency ARray, o rețea care cuprinde aproximativ 20.000 de antene radio distribuite în 52 de locații. Cu acest nivel de sensibilitate, ei au observat 68 de sateliți aparținând constelației Starlink. Desigur, au detectat scurgeri electromagnetice.

„Cu ajutorul LOFAR, am detectat radiații între 110 și 188 MHz de la 47 dintre cei 68 de sateliți observați”, spune astronomul Cees Bassa de la ASTRON, Institutul olandez pentru radioastronomie.

Această emisie pare să fie neintenționată, provenind de la componentele electronice ale sateliților. De asemenea, nu încalcă nicio regulă în vigoare.

Pe Pământ, Comisia Electrotehnică Internațională impune restricții stricte asupra dispozitivelor electrice pentru a controla interferențele electromagnetice, dar aceste norme nu se aplică în spațiu.

Compania SpaceX lucrează, pe de altă parte, la reducerea sau eliminarea acestor scurgeri neintenționate de radiații. Și chiar dacă mii se asemenea mașinării se află deja în spațiul cosmic, nu suntem decât la începutul unei noi ere, cea a tehnologiei rețelelor de sateliți.