Săptămâna de lucru de patru zile, devenită standard în România la o importantă companie: sistemul a dat deja rezultate

de: Alexandru Puiu
01 02. 2023

În tot mai multe colțuri ale mapamondului, se ia în calcul scenariul în care oamenii să lucreze doar patru zile pe săptămână, pentru un echilibru mai bun între viața de familie și locul de muncă. S-au făcut deja numeroase experimente în acest sens, iar România pare să fie printre țările deschise la astfel de practici, cel puțin în cazul anumitor companii.

Programul de patru zile pe săptămână a fost introdus în mod oficial din ianuarie 2023 la divizia unei importante instituții bancare din România. Din primele zile ale lunii trecute, angajații au putut opta pentru noul model de lucru care se traduce prin doar patru zile la birou, în loc de tradiționalul cinci.

ING Hubs România trece la patru zile pe săptămână

Parte a grupului ING, ING Hubs România oferă angajaților posibilitatea de a lucra doar patru zile pe săptămână, în loc de cinci. Decizia a fost luată după ce, în urmă cu șase luni, a existat o perioadă de teste în acest sens, un program pilot. S-a decis atunci testarea reacției angajaților și, mai ales, monitorizarea efectelor generate de reducerea zilelor de lucru. Cel mai probabil, rezultatele au fost îmbucurătoare, având în vedere că, la finalul perioadei de experimentare, s-a decis implementarea mecanismului la scară largă.

Practic, vorbim de un program de lucru care este complet opțional. Angajații pot în continuare să lucreze cinci zile pe săptămână, dacă asta își doresc. Cei care vor să treacă la patru zile pe săptămână, trebuie să treacă la 10 ore pe zi de muncă, în locul tradiționalului 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Mai mult decât atât, există și posibilitatea adoptării a 9 ore pe zi de muncă, ca în final să ajungi la 4 zile complete și jumătate din a cincea de program, conform profit.ro.

Compania ING Hubs România avea deja un program de lucru hibrid, în care angajații puteau opta pentru lucrul de acasă sau de la birou.