Șansă pentru aderarea României la Schengen. Când are loc prima reuniune informală a Consiliului JAI sub președinția suedeză

de: Cătălina Burghelea
06 01. 2023

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția suedeză a Consiliului UE se va ține în perioada 25-27 ianuarie 2023, arată agenda instituției de la Bruxelles. Deși ședința va fi informală, este prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea pe agenda Consiliului a aderării la Spațiul Schengen. Întrevederea va avea loc în capitala Suediei, la Stockholm.

Prima reuniune a Consiliului JAI  sub președinția suedeză, în perioada 25-27 ianuarie

„Reuniunile oficiale ale Consiliului sunt organizate de Consiliul UE și sunt prezidate de Președinția Consiliului. Cu toate acestea, fiecare președinție a Consiliului organizează și reuniuni informale ale miniștrilor pentru a purta discuții privind inițiative legate de un anumit subiect sau de o anumită formațiune a Consiliului”, se arată pe site-ul oficial al CE.

„România trebuie să profite de acest moment”

Prima ședință cu o agendă oficială se va desfășura în perioada 9-10 martie, la Bruxelles. Dar pentru țara noastră, primul pas important trebuie făcut la reuniunea informală din 25-27 ianuarie.

Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) pe Facebook.

„Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum. Deci, toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, a intervenit și europarlamentarul Eugen Tomac.

Miza lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis spunea, la finalul anului trecut, că România va deveni parte a zonei Schengen, punctând că miza nu este data la care se va întâmpla acest lucru, ci intrarea în spaţiul de liberă circulaţie.

„Speranţa mea este ca, în anul 2023, România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza. Da, Consiliul JAI din martie ar fi, cel puţin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, a declarat șeful statului.

Totodată, Iohannis a explicat că „cea mai bună soluție este ca România și Bulgaria să intre împreună în spațiul Schengen”. Împotriva aderării țării noastre s-a opus, la Consiliul JAI din 8 decembrie, Austria.